Terug naar het overzicht

Hoeksche Waard doet mee aan landelijke inleveractie van wapens

Dit nieuwsbericht is verlopen.

In de Week van de Veiligheid doet gemeente Hoeksche Waard mee aan de landelijke inleveractie van wapens. Iedereen kan dan straffeloos zijn wapen inleveren. Daarmee dragen we met z’n allen bij aan het veiliger maken van de samenleving. Wapens horen daar niet in thuis. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober. 

Inleveractie van wapens in gemeente  

Wapenbezit neemt de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Veel mensen staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat ze een wapen nodig hebben om zich te kunnen verdedigen als ze aangevallen worden of voelen zich gesterkt met het wapen dat ze dragen. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je het toch weet te gebruiken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt. 

Om het wapenbezit tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een inleveractie, waar alle gemeenten zich bij kunnen aansluiten. Ook gemeente Hoeksche Waard doet hieraan mee. Samen met politie Hoeksche Waard biedt de gemeente alle inwoners die een wapen voorhanden hebben de mogelijkheid om dit in te leveren op het politiebureau in Oud-Beijerland. Dat is mogelijk van maandag 11 oktober tot en met vrijdag 15 oktober, van 9.00 tot 17.00 uur.

Messen, slag- en stootwapens 

Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit. Deze wapens kunnen ingeleverd worden bij het politiebureau in Oud-Beijerland. Je herkent het inleverpunt door de poster die op het raam geplakt is. Bij de inleverton ligt een leuke gadget klaar voor iedereen die zijn wapen ingeleverd heeft. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.  

Vuurwapens en munitie 

Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 – 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, bij je langs om het wapen op te halen. Je kan deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe word je niet vervolgd, omdat je het wapen thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kun je alsnog als verdachte aangemerkt worden. 

Soorten wapens

Bekijk hier het overzicht met soorten wapens volgens de wet Wapens en Munitie. Hierop staan ook voorbeelden van alledaagse gebruiksvoorwerpen die als wapen kunnen dienen. Deze hoef je natuurlijk niet in te leveren tijdens de wapeninleveractie!