Terug naar het overzicht

Hoe ruikt een hennepkwekerij of xtc-lab?

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Gemeente zet Ondermijningsbus in voor voorlichting over ondermijnende criminaliteit

Aan de vooravond van de Week van de Veiligheid (11 t/m 17 oktober 2021) kunnen inwoners op zaterdag 9 oktober de Ondermijningsbus op het parkeerterrein bij de Witte Markt aan de Boonsweg in Heinenoord bezoeken. Via deze interactieve belevingsbus wil gemeente Hoeksche Waard, in samenwerking met politie Hoeksche Waard, voorlichting geven over ondermijnende criminaliteit.

Bewustwordingsactie

Het onderwerp ‘ondermijning’ krijgt in gemeente Hoeksche Waard veel aandacht. Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk probleem en de bestrijding ligt niet alleen bij de overheid of de politie. Daarom wil de gemeente inwoners informeren over dit onderwerp en hen bewustmaken met praktische informatie en weetjes. Dat doet de gemeente met een speciale Ondermijningsbus. Deze staat op zaterdag 9 oktober van 13.00 uur tot 16.00 uur op het parkeerterrein achter de Nettorama bij de Witte Markt aan de Boonsweg in Heinenoord.

Interactieve belevingsbus

Diverse zintuigen worden geprikkeld bij de Ondermijningsbus. Zo kunnen bezoekers de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Daarnaast is een maquette van een xtc-lab en een hennepkwekerij te zien, waarmee u inzicht krijgt in de verschillende productiestappen. Via een interactief ondermijningsspel, compleet met grote pionnen en een dobbelsteen, komt u spelenderwijs meer te weten over ondermijning. U krijgt inzicht in onder andere de gevaren van een hennepkwekerij en de productie van (synthetische) drugs, hoe u signalen van diverse vormen van ondermijnende criminaliteit kunt herkennen en waar u deze vervolgens (anoniem) kunt melden. Medewerkers van de gemeente en de politie gaan graag met u over ondermijnende criminaliteit in gesprek en staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

©Ondermijningsbus

Kom kijken (en ruiken)!

Burgemeester Bram van Hemmen nodigt inwoners van Hoeksche Waard van harte uit om op zaterdag 9 oktober tussen 13.00 uur en 16.00 uur een kijkje te komen nemen bij de Ondermijningsbus. Burgemeester Van Hemmen: “Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers ondermijning weten te herkennen, zich bewust zijn van de gevaren en melding doen van verdachte situaties. Samen zijn we zo de oren en ogen van de Hoeksche Waard. Ondermijnende criminaliteit moet keihard aangepakt worden en hoe meer mensen op de hoogte zijn van de belangrijkste signalen, hoe beter we kunnen voorkomen dat criminelen hier voet aan de grond krijgen.”  

Wat is ondermijning?

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Denk bijvoorbeeld aan criminelen die voor hun activiteiten bedrijven oprichten, vergunningen aanvragen en panden huren en kopen. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en ontregelt. Andere voorbeelden zijn: hennepplantages of drugslabs (op industrieterreinen, in schuren op het platteland of zelfs in woonwijken), dumpingen van drugsafval in de natuur, grote cocaïnetransporten via de havens, het witwassen van misdaadgeld, corruptie, intimidatie, bedreiging van bestuurders, officieren van justitie, politiemensen en journalisten, de handel in illegale vuurwapens en schietpartijen en liquidaties.

Meld Misdaad Anoniem

Mensen die melding willen maken van een (vermoeden van) een misdaad kunnen dat doen bij de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Blijft u liever anoniem? Meld het dan via de onafhankelijke organisatie Meld Misdaad Anoniem (M.). M. zorgt ervoor dat de melding bij de juiste instantie terechtkomt. De melder blijft altijd buiten beeld. M. is telefonisch bereikbaar via 0800 – 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. In het weekend en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 online via een beveiligde omgeving op hun website.