Het coronavirus: voorkom verspreiding!
Update 31 maart: verlenging maatregelen t/m 28 april
Vandaag heeft het kabinet besloten om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus te verlengen tot en met dinsdag 28 april 2020.
——————————————————
Het coronavirus verspreidt zich door Nederland, en heeft flinke impact op het openbare leven. In dit artikel lees je wat de ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit artikel wordt steeds bijgehouden met de laatste, nieuwe ontwikkelingen. Vragen? Bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.
Maatregelen om verspreiding van het virus te beperken
In heel Nederland zijn maatregelen van kracht die een flink effect hebben op het openbare leven. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 6 april.
- Scholen en kinderdagopvang zijn gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. In sommige gevallen is noodopvang mogelijk.
- Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops zijn gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk, maar vermijd drukte, zorg dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem je consumptie mee naar huis.
- Bewoners van alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg mogen geen bezoek meer ontvangen. Dit om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Instellingen kunnen, voor inwoners die in de stervensfase zijn, een uitzondering maken.
- Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
- Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
Blijf zoveel mogelijk binnen en houdt 1,5 meter afstand
Bij ons komen vragen binnen van mensen die zich zorgen maken over de aanwezigheid van groepen mensen op straat, in supermarkten en andere winkels, verjaardagen en hanggroepen en groepen jongeren op straat. De overheid heeft evenementen tot 100 mensen verboden en geeft het advies om grote groepen mensen te vermijden. Tegelijk wordt er aangegeven dat het belangrijk is dat we sociale contacten zoveel mogelijk beperken, maar mogen wel bij elkaar een kopje koffie drinken en boodschappen doen als we ons maar op 1,5 meter afstand houden van elkaar. Het lijkt wat verwarrend.
Het is in het algemeen beter dat je zo min mogelijk contact hebt met anderen en 1,5 meter afstand houdt van elkaar. Hierdoor is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Voorbeelden zijn: thuiswerken, gespreide werktijden als thuiswerken niet mogelijk is, thuisblijven met luchtwegklachten en het mijden van plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Ook is het verstandig om de hygiënemaatregelen zeer serieus te nemen.
Volg de landelijke adviezen op
Er geldt geen verbod, maar we roepen op om verstandig met de adviezen om te gaan. Voor iedereen geldt: Blijf thuis bij (milde) verkoudheidsklachten. Iedereen kan naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Als dat niet lukt, ga dan niet bij elkaar staan. Bekijk het advies over afstand houden in de praktijk.
Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk. Bellen kan wel, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen een alternatief.
Daarnaast:
- Was je handen regelmatig;
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
- Gebruik papieren zakdoekjes;
- Schud geen handen.
- Probeer waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.
Zorgpersoneel en personeel die werken aan vitale processen:
Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van je gevraagd. Blijf pas thuis als je klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met je werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Voor kinderen van ouders die in de zorg en vitale processen werken wordt opvang georganiseerd.
Personeel in kinderopvang en onderwijs:
Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken.
Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
Hulp voor ondernemers
Het kabinet heeft 17 maart besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Lees meer over deze maatregelen op de website van de Rijksoverheid.
Situatie in Zuid-Holland Zuid
Het totaal aantal positief geteste mensen in Zuid-Holland Zuid staat sinds vandaag op 52. Twee inwoners van de Hoeksche Waard zijn na besmetting overleden. Kijk voor de stand van zaken op de website van de GGD Zuid-Holland Zuid.
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is opgeschaald naar GRIP-4 na bekendmaking van de ingrijpende landelijke maatregelen om het Coronavirus te bestrijden.
Oproep begrip en naleven maatregelen
We willen iedereen in onze regio oproepen de maatregelen na te leven. Voorzitter van VRZHZ, dhr. Wouter Kolff: ”Om het Coronavirus in ons land en ook in onze regio zo snel mogelijk een halt toe te roepen, zijn forse maatregelen nodig die ons allemaal treffen. Ik reken op de wijsheid en verantwoordelijkheid van onze inwoners en ondernemers. We zijn allemaal nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken, met als voornaamste doel te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen en de zorg overbelast raakt. Let daarbij alstublieft goed op elkaar en houd vooral oog voor ouderen en kwetsbaren.”
Noodverordening
De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Wouter Kolff, heeft een noodverordening afgekondigd. Tijdens het Veiligheidsberaad, het overleg van alle voorzitters van alle veiligheidsregio’s, is maandag 16 maart besloten dat we naar een nieuwe, eenduidige verordening gaan in alle 25 veiligheidsregio’s zodat in heel Nederland dezelfde regels gelden. Lees hierover meer in het artikel ”eenduidige noodverordening coronavirus” op onze website.
Niet hamsteren
Het is begrijpelijk dat mensen het zekere voor het onzekere willen nemen, maar daar is geen aanleiding toe. Extra inkopen doen van voedsel is niet nodig. Er is meer dan voldoende voedsel beschikbaar en supermarkten en leveranciers doen er alles aan om het voedsel in de winkels te krijgen. Als een schap leeg is, is de voorraad alweer onderweg naar de winkel. Je kunt zelf helpen om het hamsteren tegen te gaan, door alleen de boodschappen te doen zoals je normaal gesproken gewend bent. Winkeliers mogen ook limieten stellen aan het aantal stuks van een product dat per persoon wordt verkocht of kunnen tijd reserveren voor mensen die anders misgrijpen in de winkel.
Kijk uit voor mensen die kwaad in de zin hebben
We zien gelukkig dat mensen omkijken naar elkaar en een helpende hand
bieden. In alle gemeenten ontstaan mooie en liefdevolle initiatieven om
elkaar ondersteuning te bieden in deze moeilijke tijd. Er zijn echter
ook mensen die misbruik maken van de situatie. Door via een babbeltruc
geld af te troggelen bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je zelf goed
oplet. Als je het niet vertrouwt, laat mensen niet binnen.
Let op: de overheid komt niet langs de deur om geld te
vragen, om testen te doen en biedt ook niet zomaar hulp zonder
vooraankondiging. Dat doet een gemeente niet, dat doet de GGD niet. Geef
dus nooit je bankpas mee aan andere mensen, geef geen geld aan
vreemden, laat mensen niet binnen. Let goed op elkaar!
Stand van zaken zorg in onze regio
We kunnen de zorg in onze regio tot op heden goed aan. Er is nog steeds voldoende zorgcapaciteit. Ziekenhuizen in onze regio voeren voorlopig uitsluitend dringend noodzakelijke behandelingen uit. Alle niet-spoedeisende behandelingen worden uitgesteld.
Druk op voorraad persoonlijke Beschermingsmiddelen
Er is druk op de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Er wordt hard gezocht naar oplossingen om de voorraad te kunnen aanvullen en ook (landelijk) tot een herverdeling te komen. We hebben er alle vertrouwen in op korte termijn tot een oplossing te komen.
Nieuw beleid testen en contactonderzoek
Het testbeleid voor het coronavirus is voor onze regio aangepast. Vanaf nu worden alleen patiënten die verdacht zijn voor COVID-19 én een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop, getest áls dit van belang is voor de verdere behandeling. Het contactonderzoek van de GGD richt zich niet meer op de groep zonder verhoogde kans op ernstig beloop, maar zal zich vooral richten op de groepen kwetsbare patiënten. Tot de risicogroep behoren:
- personen van 70 jaar en ouder
- personen met onderliggend lijden (conform de indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie)
- ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie
Verpleeg- en verzorgingstehuizen openen aparte afdeling voor ernstig zieke mensen
Verpleeg- en verzorgingstehuizen in onze regio openen aparte afdelingen voor bewoners die ernstig ziek zijn, om het risico op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.
Situatie in Nederland
In Nederland zijn inmiddels meer dan 1000 besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM is een overzicht van de actuele situatie in Nederland te vinden.
Situatie in het buitenland
Het virus verspreidt zich over de hele wereld. Reizen naar het buitenland is moeilijk, en wordt richting sommige landen afgeraden. Kijk hier voor de actuele reisadviezen.
Meer informatie
Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie vindt u op de website van het RIVM en de website van de rijksoverheid of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.
Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar via het telefoonnummer: 078 – 770 85 80.