Terug naar het overzicht

Herdenking Indiëmonument Puttershoek

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vrijdag 17 september werden op begraafplaats De Essenhof in Puttershoek de militairen herdacht die tussen 1945 en 1962 in de toenmalige overzeese rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nieuw-Guinea zijn gesneuveld. Daaronder bevinden zich ook mannen uit de Hoeksche Waard. De besloten bijeenkomst vond plaats in het bijzijn van leden van het Comité Indiëmonument, het Veteranen Comité Hoeksche Waard, Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers en locoburgemeester Piet van Leenen. Ook groep 8 van obs De Pijler uit Maasdam was bij de herdenking aanwezig.

In totaal sneuvelden ruim 6.000 Nederlandse militairen in het voormalige Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea. Dit jaar werden zij voor de 25e keer herdacht bij het in 1995 onthulde monument in Puttershoek. Er werd met name stilgestaan bij de 7 Hoeksche Waardse mannen die hierbij het leven lieten: Huibert van der Hoek en Jan Leendert Rongen (Mijnsheerenland), Gerrit Gravendeel en Jacob Marinus Gravendeel (Puttershoek), Jan Willem Witvliet (Westmaas), Cornelis Slabbekoorn (Heinenoord) en Arie Bevaart (Maasdam).

Na het hijsen van de vlag zongen alle aanwezigen het Wilhelmus. Ook droegen 6 leerlingen van De Pijler gedichten voor. Verder werden er kransen en een bloemstuk gelegd door de vertegenwoordigers van de aanwezige organisaties en hield locoburgemeester Van Leenen een toespraak. Door corona was het ook dit jaar helaas niet mogelijk om een grotere en voor iedereen vrij toegankelijke herdenking te organiseren.