Terug naar het overzicht

Heinenoordtunnel weer open - Dit jaar nog weekend- en nachtafsluitingen in 1 rijrichting

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vrijdagochtend 1 september is de Heinenoordtunnel in de A29 na 4 weken in beide richtingen dicht te zijn geweest weer open voor het verkeer. Tot op het laatste moment is er keihard gewerkt om de tunnel zoals gepland op tijd open te stellen voor het verkeer. Met onder andere de bouw van een middentunnelkanaal is er een belangrijke mijlpaal in de renovatie behaald. De renovatie gaat door en duurt nog tot eind 2024. Dit betekent dat de tunnel nog meerdere keren dicht is.

Tijdens de afsluiting in augustus zijn veel verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Zowel in, onder, boven als buiten de tunnel. Als de weggebruikers door de buis richting Bergen op Zoom rijden valt vooral de wand van het middentunnelkanaal, de nieuwe vluchtgang, op en het nieuwe asfalt. Maar daarnaast ligt ook nieuw asfalt in de andere buis en zijn er allerlei werkzaamheden uitgevoerd die voor de weggebruikers niet zichtbaar zijn. Zoals installaties en systemen die nodig zijn voor een veilig gebruik van de tunnel.

Weggebruikers bedankt voor geduld en aanpassen reisgedrag

Mede dankzij de weggebruikers die hun reisgedrag hebben aangepast, was de hinder de meeste dagen conform verwachting en op sommige momenten zelfs minder dan de verwachtte 1 uur extra reistijd. Mede door incidenten op de weg was de hinder op enkele momenten fors.

Rijkswaterstaat wil iedereen die in de file heeft gestaan bedanken voor hun geduld en begrip. En iedereen, niet alleen in Zuid-Holland, maar ook in Zeeland en Brabant, die of thuisgewerkt heeft, vrije dagen heeft opgenomen, met het openbaar vervoer heeft gereisd of de fiets gepakt heeft hiervoor eveneens hartelijk bedanken. Hierdoor is de hinder voor de mensen die geen alternatief voor de auto hadden, de meeste tijd beperkt gebleven.

Tijdens de afsluitingen die nog in de weekenden gepland staan, blijven een deel van de acties om het gebruik van de bus en de fiets te stimuleren van kracht. Op de website Ways2Go staan de acties die nog doorlopen.

Renovatie gaat door tot eind 2024

De renovatie gaat na 1 september door tot eind 2024. De bouw van het middentunnelkanaal was een belangrijke mijlpaal in de renovatie, maar er moet nog veel gebeuren. Een deel van de werkzaamheden kan in het middentunnelkanaal worden uitgevoerd terwijl het verkeer door de tunnel rijdt. Dit scheelt afsluitingen en daarmee hinder.

Afsluiting Heinenoordtunnel in september 2023

In 2023 is de tunnel nog 7 weekenden en 4 nachten dicht. In september van:

  • vrijdag 22 september 22.00 uur tot maandag 25 september 05.00 uur richting Bergen op Zoom

Na september is de tunnel tot het einde van het jaar iedere maand 2 weekenden dicht in 1 rijrichting. De actuele planning voor 2023 en de voorlopige planning voor 2024 vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Omleidingen voor wegverkeer

  • Doorgaand (vracht)verkeer richting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt omgeleid via de A15, A16 en A17.
  • Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via A16, A17 en A59.

Nacht- en weekendafsluitingen Haringvlietbrug in september 2023

Voor de Haringvlietbrug zijn in september 2023 nog nachtafsluitingen en een weekendafsluiting nodig. Deze zijn noodzakelijk voor de laatste stappen van de renovatie van de brug: het testen van de technische systemen voor de bediening, besturing en bewaking en voor het afstellen van het bewegingswerk van de nieuwe brugklep. Als de testen goed verlopen, kan de brug worden gecertificeerd en in het najaar van 2023 weer worden bediend voor de hoge scheepvaart.

Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de pagina Renovatie Haringvlietbrug.

Kiltunnel tolvrij

Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel is de Kiltunnel tolvrij in de rijrichting die de tunnel afgesloten is. Ook als de Haringvlietbrug afgesloten is, is de Kiltunnel tolvrij.

Meer informatie over de renovatie Heinenoordtunnel

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel vindt u op de website van Rijkswaterstaat. Daar leest u ook welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u zelf kunt doen.

U las zojuist een nieuwsbericht van Rijkswaterstaat.