Terug naar het overzicht

Gratis ov voor inwoners met een laag inkomen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vanaf 1 oktober biedt gemeente Hoeksche Waard inwoners met een laag inkomen een jaar lang gratis reizen aan tijdens de daluren vanaf 9 uur en in het weekend.

Wethouder Huibert Steen: “We willen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Van inwoners met een laag inkomen horen we vaak dat ze niet altijd geld hebben voor reiskosten. Met dit busabonnement maken we het makkelijker om vrienden en familie te bezoeken, naar de voedselbank te gaan, te sporten, of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen.” Met het Dal Vrij busabonnement van Connexxion kunnen inwoners gratis met de bus door de Hoeksche Waard en naar Goeree-Overflakkee en Zeeland reizen. Ook kunnen ze gebruikmaken van de buslijnen tot aan Rotterdam-Zuid en Dordrecht.

Speciaal voor inwoners met een laag inkomen

Iedere inwoner met een gezinsinkomen van maximaal 130 procent van de bijstandsnorm kan het gratis Dal Vrij busabonnement aanvragen via de website van de gemeente. “We verwachten dat ongeveer 2.500 inwoners met een laag inkomen gebruik gaan maken van het gratis Dal Vrij busabonnement. De kosten voor het abonnement worden door de gemeente betaald.” aldus wethouder Steen. Ook kinderen vanaf 12 jaar komen in aanmerking voor het abonnement. Kinderen onder deze leeftijd reizen al gratis mee met een volwassene met de Kinder-ritkaart, verkrijgbaar bij de buschauffeur.

Proef van één jaar

Het gratis ov voor inwoners met een laag inkomen wordt als eenjarige pilot ingezet. Inwoners kunnen tot 1 oktober 2022 een aanvraag doen. Het Dal Vrij abonnement dat zij krijgen is 1 jaar geldig. Om ervaringen op te halen vraagt de gemeente op twee momenten de inwoners die het gratis abonnement gebruiken een vragenlijst in te vullen. Op basis van de resultaten neemt het volgende college een besluit over een eventueel vervolg van de pilot.