Terug naar het overzicht

Goede buren stoken beter

Dit nieuwsbericht is verlopen.

U leest het steeds vaker in het nieuws: de houtkachel of vuurkorf vervuilt onze lucht toch wel flink. Is dat echt zo? Hoe erg is dat dan? Kunt u er iets mee? En is verkeer niet de grootste boosdoener van luchtvervuiling? Kortom: tijd voor duidelijkheid. Wij vroegen het Linda, luchtexpert bij de omgevingsdienst.

Is het stoken van hout ongezond? Linda antwoord meteen. “Jazeker! Bij stoken komt rook vrij. En rook is altijd ongezond. Ongeveer 23% van het fijnstof wordt door houtrook veroorzaakt. Dat is meer fijnstof dan verkeer uitstoot. Ook veroorzaakt het ongeveer 9% van gezondheidsklachten. Dat is best een flink aandeel. Daarom maakt het echt uit als mensen ermee aan de slag gaan.”

Kies vaker een alternatief

Het is dus belangrijk om ermee aan de slag te gaan. Hoe dan? “Er zijn best wat andere opties in plaats van een houtkachel of vuurkorf. Denk aan een elektrische gashaard, of een elektrische BBQ. Of wat dacht u van een kaasfondue voor de koude avonden? Stookt u toch met hout? Stook dan minder en sla af en toe een dagje over. En gebruik dan bijvoorbeeld onbewerkt hout. Al dat soort dingen dragen bij aan een schonere lucht.”

Zorg ik zelf voor overlast?

Veel mensen stoken zonder dat te weten al jaren verkeerd. Of ze hebben niet door dat anderen er last van hebben. “Het is vaak wel lastig om aan te geven dat u last hebt van hout stokende buren. Maar uit onderzoek blijkt dat 3 van 4 houtkacheleigenaren kleine maatregelen wil nemen om de rook te verminderen. Deel daarom juist tips met uw hout stokende buren, vrienden en familie.”

Ook de overheid werkt aan schonere lucht

Het verkeer en de industrie zorgen ook voor luchtvervuiling. De overheid werkt daarom volop aan schonere lucht. “Het Rijk is bijvoorbeeld in gesprek met de kachelbranche over onder andere strengere eisen voor nieuwe kachels. En we kijken bijvoorbeeld samen met gemeenten hoe we vergunningen voor bedrijven kunnen aanscherpen. Dat betekent strengere eisen aan bedrijven. Denk aan het toepassen van nieuwere technieken om uitstoot te verminderen.

Iedereen kan wat doen aan schonere lucht. Of u nu inwoner, overheid of ondernemer bent.” Kijk voor meer info en tips wat u kunt doen voor een schonere lucht op de website van de Omgevingsdienst.