Terug naar het overzicht

Genomineerden duurzaamheidsprijs bekend

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De genomineerden voor de duurzaamheidsprijs zijn bekend. Vanaf 1 november 2020 tot en met 28 februari 2021 konden inwoners en maatschappelijke organisaties  ideeën indienen die de Hoeksche Waard duurzamer maken. Zij maken kans op een geldprijs van maximaal € 10.000 om daarmee hun idee uit te voeren. In totaal ontving de gemeente 42 inzendingen. Wethouder Huibert Steen is blij met het hoge aantal inzendingen. Hij bracht woensdag 24 maart als juryvoorzitter de vijf genomineerden persoonlijk op de hoogte.  

De duurzaamheidsprijs is in het leven geroepen na een motie van Groen Links, D66 en de Partij van de Arbeid.  Met het instellen van de duurzaamheidsprijs wil de gemeenteraad bereiken dat duurzame initiatieven worden beloond en dat anderen gemotiveerd worden om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. Wethouder Huibert Steen: “Alle initiatieven helpen, groot en klein. Daarom ben ik blij te zien dat er veel creatieve ideeën zijn om te verduurzamen en hoe mensen hun omgeving willen inspireren om duurzaamheid op de kaart te zetten. De reacties zijn geweldig en we gaan zeker nadenken hoe we hier in de toekomst nog meer vorm aan kunnen geven. Tenslotte maken we alleen samen ruimte voor een duurzame toekomst in de Hoeksche Waard.

De genomineerden

De genomineerden gaan in een online pitch hun idee toelichten aan de jury. Daarna zal de jury een winnaar kiezen. De prijsuitreiking zal in mei plaatsvinden. De genomineerden zijn:

 • Laurens van der Laan – Mijnsheerenland: De Sloppieslurper
  In steegjes achter huizen waterbuffers van regenwater aanleggen in combinatie met groene daken op schuurtjes. De waterbuffer kan door de buurt in droge tijden gebruikt worden. 
 • Jasper Barendrecht – Puttershoek: Zonspot
  Een zuil met zonnepanelen waar voorbijgangers, bezoekers in de omgeving op een buitenplek gratis wifi kunnen gebruiken en hun mobiele apparaat gratis kunnen opladen met zonne-energie. 
 • Martin Korpershoek – ‘s-Gravendeel: jongeren recyclen producten
  Huis aan huis inzamelen door jongeren / kinderen van klein elektrisch afval middels een app. Een betere scheiding van afvalstromen en bewustwording bij mensen. 
 • Robin Robart – Strijensas: Sas maakt zelf gas
  Een minibiogascentrale waar vanuit voedselresten biogas en vloeibare compost als plantenvoeding gemaakt kan worden. Een echt buurtproject. 
 • Cees Groot – Oud-Beijerland: Sedum-dak aanleggen
  Er zijn genoeg platte daken in de buurt om te bedekken met Sedum. Meer groen, meer zuurstof, een betere waterhuishouding en meer biodiversiteit.  

De jury

De jury bestaat naast wethouder Steen uit Merijn van den Hoogenhoff (beheerder van natuurbezoekerscentrum Klein Profijt in Oud-Beijerland), Vincent van der Meer (inwoner van Oud-Beijerland), Sonja Krau (secretaris van de Imkersvereniging Hoeksche Waard) en Marleen Gulden (eigenaar van iamoo en Eco Concept Group in Nieuw-Beijerland).  

Meer informatie

Voor meer informatie over de jury en de duurzaamheidsprijs kijk op www.gemeentehw.nl/duurzaamheidsprijs.