Pagina opties

Groter

Genomineerde kunstwerken

Hieronder vindt u een overzicht van de kunstenaars en een beschrijving van hun werk. Ook ziet u een kleine weergave van het kunstwerk zelf. Wilt u liever een grotere weergave bekijken? Ga dan naar de galerij met afbeeldingen van de genomineerde kunstwerken. Klik op een van de afbeeldingen en u ziet een grote foto van het kunstwerk.  

De genomineerde kunstwerken voor de publieksprijs Cultuur Hoeksche Waard zijn van: Vera Adriaanse, Marit van As, Ginni Bekker, Conny Biesheuvel-vanden Eijnden, Hetty Dalm, Houman Esmalnia, Annette Göbel, Ankie de Groot, Hennie Hut, Anne-Mie de Leeuw-Mertens, Sandra Lievaart, Jo en Anton de Man, Marianne Neyhuis, Jan van Noort, Ingrid van den Oord, André Roeleven, Samantha Seuren, Martijn van Steenbergen, Bianca Tobé, Annelies van Twist, Nicole Verhoeff, Annemiek Vonk, Monika VvariazZ, Pauline van der Wijk, Jamaine Ypma.

Vera Adriaanse

Kunstwerk: al TIJD ruimte

Omschrijving: Ik ga waterverf gebruiken op dik papier. Ik gebruik deze materialen omdat ik er goed mee kan werken, maar er nog verder in wil ontwikkelen op het gebied van landschap. Ik ga een plek in de Hoeksche Waard uitkiezen (Hoeksche Waardse RUIMTE) en die plek schilder ik op verschillende tijden van de dag. Doordat ik het op verschillende tijden van de dag ga schilderen, heb ik dus meerdere vellen papier. Deze vellen plak ik uiteindelijk op één lange plank, zodat het verloop van de dag te zien is van de Hoeksche Waardse ruimte.


Marit van As

Kunstwerk: Grenzeloos

Omschrijving: Ik heb voor fotografie gekozen omdat ik dit medium het liefst gebruik. Het thema ruimte sprak mij direct al heel erg aan, omdat ik denk dat je hier heel veel kanten mee op kunt gaan.

Normaal gesproken houd ik er wel van om wat onverwachts te doen en de grens op te zoeken met mijn werk. Ik denk dat dat met dit thema heel goed kan, dus ik heb zin om deze zomer hiermee aan de slag te gaan!


Ginni Bekker

Kunstwerk: Buitenste binnen

Omschrijving: Ik heb eerst gebrainstormd op het thema ruimte, wat dit woord/ begrip voor mij persoonlijk zou kunnen betekenen. Deze ideeën heb ik omgezet in mogelijke beeldelementen. Ik ben nu bezig om met  zelfgemaakte foto’s en voorwerpen van de beeldelementen een soort kijkdoos/ maquette te maken. Aan de hand van deze opstelling wil ik gaan schilderen. Het idee nu is dat ik op groot formaat ga schilderen. Waarschijnlijk zal ik starten met aquarel/ acrylverf en verder gaan in olieverf, een opbouw die ik vaker gebruik in mijn schilderijen, al is dit nog niet zeker


Conny Biesheuvel-van den Eijnden

Kunstwerk: Opgeruimd

Omschrijving: Piepschuim torso’s worden door mij bewerkt, zodat er o.a. kastjes, blikken, bekers en potjes. in aangebracht kunnen worden, die RUIMTE bieden voor het opbergen van kleinoden. Het uiteindelijke kunstobject, die ik zelf “cupboard” of boezemkastje noem, komt te staan in een RUIMTE, waardoor het object en de ruimte elkaars “belevingswereld” versterken.


Hetty Dalm

Kunstwerk: Hoeksche Waard

Omschrijving: Olieverf op doek.

Waterlandschap in de Hoeksche Waard.


Houman Esmalnia

Kunstwerk: Lost

Omschrijving: “Lost”, 2019, collage en acryl op doek, 60x80 cm, ingelijst. De doekjes kunnen onderling verplaatst worden door de magneten achter op de doekjes. In dit kunstwerk wordt het thema “Ruimte” gesymboliseerd door een vogel. Een vogel heeft tenslotte ruimte nodig. De “juiste”Ruimte om zichzelf te kunnen zijn. Om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te voeden. Wordt de ruimte hem ontnomen of is het te veel ruimte, kan hij nooit worden wie hij had moeten zijn. Ook de mens heeft ruimte nodig. In dit kunstwerk krijgt die de ruimte om de delen onderling te wisselen en te verplaatsen. Hierdoor krijgt het kunstwerk niet alleen een nieuwe uitstraling. Het symboliseert ook de ruimte die je hebt om dingen te veranderen.


Annette Göbel

Kunstwerk: Caelum

Omschrijving: Ruimte kan op velerlei wijze ervaren worden. Een afgesloten ruimte, zoals een woonruimte of bijvoorbeeld de ruimte tussen twee mensen. Mijn associatie met ruimte is de ruimte die er is, zover als het oog kan zien. Vandaar de naam van het schilderij: ‘Caelum’. Caelum komt uit het Latijn en betekent: de ruimte die door de horizon onderbroken wordt. Een sneeuwlandschap, maakt dat alles een is. Er zijn bijna geen grenzen die door mensen zijn aangelegd waarneembaar. Slechts begrenst door de horizon en daarboven het heelal, oftewel de ruimte/het oneindige. Het getal 88, dat staat voor (dubbel) ‘oneindig’ versterkt. Het schilderij is speciaal gemaakt voor dit thema. Het is 80x80 cm groot en is geschilderd met acryl op katoenen doek. Ik wordt geïnspireerd door geschiedenis, met name Latijnse spreuken en gezegden, door oude gebouwen en kleuren. Mijn schilderijen kenmerken zich door kleurvlakken, die in meerdere lagen worden opgezet soms door geschuurd, zodat het effect van een oude verweerde muur ontstaat. Ook werk ik de randen uit, zodat deze eruit zien als de rand van een oude foto.


Ankie de Groot

Kunstwerk: Warmte in de ruimte

Omschrijving: Voor het uitvoeren van mijn concept is de RUIMTE die ik toegewezen krijg van belang. Ik ga namelijk "DE RUIMTE" gebruiken om hier mijn concept uit te werken. Ik gebruik het thema dus letterlijk. Toen ik de locatie en de plaats van mijn kunstwerk wist ben ik ter plekke aan het werk gegaan. Wat doet de RUIMTE met mij, hoe voelt het, wat komt er bij me op. Als textiel kunstenaar/vormgever is textiel mijn basis.

De textiele rode brede banden. De "un-finished" labels die vertellen dat deze installatie niet af hoeft te zijn. De figuren in het wit gekleed, met in de japonnen, ruimte verwerkt in de opleggende elementen en stiksels. Het zwart op de wand wat mij inspireerde om de ruimte een hardere lijn mee te geven door de kleine metalen balletjes aan een ketting erin te verwerken.


Hennie Hut

Kunstwerk: Circle of life

Omschrijving: Coliier en ring zijn uit de collectie “circle of life”. Tijdens de verzorging van de laatste levensfase voor mijn moeder zijn deze sieraden ontstaan. Even in het kort gezegd, mijn moeder heeft mij heel veel gegeven in haar leven, o.a creativiteit/originaliteit, de cirkel van het leven is daarbij nu voltooid/rond. Ze nemen een belangrijke plaats in mijn ruimte/omgeving.


Anne-Mie de Leeuw-Mertens

Kunstwerk: Create your own sp(e)ace

Omschrijving: 1969-2019 - De basis van dit doek zijn krantenknipsels gerelateerd aan de eerste mens op de maan. De acrobaat probeert een evenwicht te vinden tussen wetenschap en wijsheid. De tekst “Create your own” slingert langs de horizon en verbindt hemel en aarde. De mens kijkt in het maanlicht vanaf de aarde naar de ruimte. Hij staat voor de keuze: wat te doen met die wetenschap en wijsheid. Terwijl de letters S  P (E) A C E langzaam in de ruimte verdwijnen …

Materiaal: olie/gemengde techniek/compositie goud.


Sandra Lievaart

Kunstwerk: Volgepakt

Omschrijving: Ik heb gekozen om een collage/reliëf te maken, opgebouwd uit afval- en verpakkingsmaterialen. Door overvloedig gebruik in de maatschappij van verpakkingsmaterialen, onder andere door de vele internet aankopen, slibt mijns inzien de leefruimte van mens en dier dicht.

Denk aan de plastic soep in zee en de bergen afval waar niemand nog een goede oplossing voor lijkt te hebben.


Jo en Anton de Man

Kunstwerk: Hoeksche Waard luchtoorlog monument

Omschrijving: Als men naar de plaat boven op de pijp van het kunstwerk (monument) kijkt ziet men  symbolisch de vliegtuigen die terug keerde van een missie naar vijandelijk Duits gebied en op weg zijn naar de thuisbasis. Om dit te kunnen doen gebruikte zij de ruimte die het universum bied. Velen lukte dat niet. Ook de 23 toestellen die in de Hoeksche Waard neerkwamen is dat niet gelukt. Ook symboliseert het kunstwerk wat zich afspeelde in de ruimte die het eiland Hoeksche Waard omsluit De plaats van het kunstwerk is zoo gekozen dat het ruimte bied om in gedachten stil te staan wat vaak jonge mannen, komende uit 8 verschillende landen, gegeven hebben, namelijk hun leven,  om ons na 5 mei 1945 tot heden te laten leven in een vrij land, in een vrije gemeente Hoeksche waard. Het kunstwerk is nog niet af want steeds vinden we familie leden in binnen en buitenland van namen die op het kunstwerk vermeld staan en kunnen er nieuwe QR code tegels worden toegevoegd.. Daarom word het deel waar de QR code tegels liggen, waar men via get ruimtelijke internet de levensverhalen van de gesneuvelde te lezen zijn, op korte termijn uitgebreid.


Marianne Neyhuis

Kunstwerk: Vreedzame verandering

Omschrijving:

Ruimte in je geest.

Gemaakt van het volgende materiaal: twee etalagepoppen, textiel, porselein, ijzeren ketel, glazen voetplaat en touw.


Jan van Noort

Kunstwerk: Aan de railing

Omschrijving:

Omschrijving kunstwerk volgt.

Schilderen 2D, acryl op linnen

.


Ingrid van den Oord

Kunstwerk: Falling into the antropoceen rcp 8,5?

Omschrijving: Het werk gaat over de ruimte waarin wij leven: de aarde en haar atmosfeer. Materiaalgebruik: twee kleine sculpturen in eikenhout staan op de top van een driehoekszuil, waarvan de zijden spits naar elkaar toelopen. (De top is afgeplat.)

Dit onderdeel van het werk is bewerkt met versneden landkaarten in een bepaalde vorm en gelakt in diverse kleuren blauw.


André Roeleven

Kunstwerk: Seizoen van verpleging en verzorging

Omschrijving: Er is nog veel ruimte voor ambachtelijk boeren in de Hoeksche Waard. Materiaalgebruik: Fuji print op dibond.


Samantha Seuren

Kunstwerk: Personal Space

Omschrijving: Ik heb het thema 'ruimte'in een paar verschillende manieren geïnterpreteerd. namelijk de vlakken, die letterlijk ruimtes aangeven, de grootte van de kamers is afgesteld op de hoeveelheid ruimte we onszelf geven met bepaalde emoties. In mijn kunstwerk heb ik drie emoties uitgebeeld. (van links naar rechts) verdrietig, boos en blij. de kleuren geven dat ook aan. De achtergrond is meer het eerste waar je aan denkt, hoog in de lucht met mooie kleuren!


Martijn van Steenbergen

Kunstwerk: 2018 13

Omschrijving: De ruimte die Martijn krijgt probeert hij optimaal te benutten.

Door gebruik van het materiaal heeft Martijn in 1 kunstwerk 2 kunstwerken verwerkt.

De juiste combinatie van materiaalgebruik en ruimte.


Bianca Tobé

Kunstwerk: Hoeveel ruimte durf, kan en wil ik innemen

Omschrijving: Hoeveel ruimte neem ik in als mens.

Vanuit coaching gezien is 'kunstzinnig' zinnige kunst die je verder in je proces kan helpen.

Het maken van kunst gaat meestal onbewust door er naar te kijken, kan je zien wat kunst jouw brengt.


Annelies van Twist

Kunstwerk: Oorsprong

Omschrijving: Het schilderij verbeeldt het heelal, waar wij allemaal onze oorsprong vinden.

Gesymboliseerd door een foetus die tussen de sterren zweeft, de melkweg in de vorm van DNA en een planeet als een zwangere buik.


Nicole Verhoeff

Kunstwerk: Ruimte

Omschrijving: Omkaderde ruimte; als je door de opening in de vorm kijkt, krijg je focus op de ruimte waar je naar kijkt. Hierdoor zal je de ruimte anders ervaren.

.


Annemiek Vonk

Kunstwerk: Uitgestrektheid Bewegingsruimte

Omschrijving: Ruimte in het landschap van de Hoeksche Waard, de vergezichten en de lucht boven het Hoeksche Waardse landschap inspireren mij al jaren. Opmerking de meeste ruimte als je naar buiten kijkt zit in de lucht!!! Dat is ook het thema voor het schilderij (evt een tweeluik) wat ik ga inleveren. Het is geschilderd op doek met acrylverf.


Monika VvariazZ

Kunstwerk: Gekoesterd begin in omsloten ruimte

Omschrijving: Het schilderij heeft als titel ‘Gekoesterd begin in omsloten ruimte’. Het thema begin, de oorsprong, komt vaker voor in mijn werk, alsmede kosmos, ruimte en verbondenheid met alles.


Pauline van der Wijk

Kunstwerk: 51°48’13.3”N 4°24’36.9”E

Omschrijving: Ik fotografeer graag analoog. Dit doe ik met oude camera’s, geplukt van zolder of gevonden op de rommelmarkt. Favoriete onderwerpen zijn landschap en portret. Kwaliteit/techniek is niet het belangrijkste, experiment en verrassing wel. Een van de technieken die ik veel gebruik is double expose. Twee opnames over elkaar op hetzelfde stuk film. Het is altijd een verrassing hoe het beeld uiteindelijk geworden is. Ik vind dit heel goed passen bij het thema ruimte, omdat twee (of meerdere) ruimtes letterlijk samengesmolten worden tot een nieuwe ruimte in plek en tijd.


Jamaine Ypma

Kunstwerk: Mijn zolderkamer

Omschrijving: Ik zal acrylverf en olieverf op doek gebruiken, met het thema ruimte zal ik mijn kamer schilderen, want ik zie je ‘eigen’ ruimte als een reflectie van jezelf. Daarom denk ik dat mijn kamer zo goed bij mij past, omdat het een reflectie van mijzelf is, het wordt als het ware een zelf portrait.