Terug naar het overzicht

Gemeenteraad maakt 1,5 miljoen extra vrij voor startersleningen aan jonge woningkopers

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Een huis kopen kost veel geld. Als starter met een relatief laag inkomen én vaak wat minder spaargeld, kan het lastig zijn om op de huidige woningmarkt een huis te kopen. Al een aantal jaar helpt gemeente Hoeksche Waard (eerder vanuit de voormalige gemeenten) jongeren op de koopwoningmarkt een handje met de starterslening. Het fonds is nu met 1,5 miljoen aangevuld.

De starterslening is een aanvulling op de hypotheek. Het overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank. Zo is het ineens wél mogelijk om die ene speciale, eerste woning te kopen!

“Belangrijk dat ook jonge mensen een eigen plekje op het eiland vinden”

Wethouder Piet van Leenen (Wonen) is blij met het besluit van de raad: “Gemeente Hoeksche Waard vindt het belangrijk dat ook jonge mensen een eigen plekje op het eiland vinden. Als wij ze daarbij kunnen helpen met de starterslening, dan doen we dat graag. Nu worden nóg meer starters geholpen.” De 1,5 miljoen euro extra, die de gemeenteraad op 26 mei heeft toegezegd, komt in het startersfonds. Hieruit verstrekt SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland) namens gemeente Hoeksche Waard de startersleningen. Het is een doorlopend fonds. Dat betekent dat de aflossings- en rentebetalingen van het uitgeleende geld weer terug in het fonds komen. Op dat moment is het weer beschikbaar voor nieuwe leningen.

Starterslening neemt toe in populariteit: 26 aanvragen al in 2020 behandeld

“Vanaf 2014 zijn er 110 starters geholpen met de starterslening. We zien dat deze lening in populariteit toeneemt”, vervolgt de wethouder. “Alleen al in 2020 hebben we 26 aanvragen behandeld.” De lening wordt ook steeds meer gebruikt om van buiten de regio naar de Hoeksche Waard te verhuizen. Vaak zijn dat Hoeksche Waarders, die in hun jongere jaren zijn uitgevlogen, maar de waarde van het eiland niet vergeten zijn. Of jonge stellen waarbij 1 iemand van oorsprong hiervandaan komt en de ander meeverhuist voor de charme van zowel de partner als de omgeving. Van Leenen: “Dit is een trend die we graag zien. Het helpt om de vergrijzing op het eiland tegen te gaan en zorgt dat er meer draagvlak is om het voorzieningenniveau op peil te houden. Het draagt bij aan de vitaliteit van de Hoeksche Waard.”

Hoe werkt de starterslening?

De starter kan maximaal 20% van de verwervingskosten van de woning of maximaal € 35.000,- extra lenen als aanvulling op de eerste hypotheek voor maximaal 30 jaar. Pas vanaf het vierde jaar worden er maandlasten (rente en aflossing) betaald. En heeft de starter het idee dat de lasten na deze 3 jaar nog steeds te hoog zijn, dan kan een hertoets aangevraagd worden om betaling van maandlasten langer uit te stellen. Ook mag de starterslening, of een gedeelte daarvan, op ieder moment boetevrij afgelost worden. Meer informatie over de starterslening staat op de website van de gemeente: www.gemeentehw.nl/starterslening.

Woonrubriek HW Wonen/Gemeente HW