Terug naar het overzicht

Gemeente wil huishoudens 100 euro teruggeven

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hoeksche Waard stelt voor alle huishoudens in de Hoeksche Waard die in 2021 een rioolheffingsaanslag ontvingen, geld terug te geven. Een meerpersoonshuishouden ontvangt eenmalig 100 euro terug. Voor eenpersoonshuishoudens gaat het om 50 euro. Het bedrag is netto besteedbaar. De gemeenteraad neemt halverwege april een definitief besluit over de teruggave.

De gemeente heeft in de afgelopen jaren een groot bedrag gespaard voor het betalen van de rioleringskosten. Volgens wethouder Piet van Leenen (Financiën) is het niet nodig om het geld op te potten: “Ik vind het belangrijk dat we geld dat we overhouden niet op onze eigen rekening laten staan, maar teruggeven aan de inwoners. We houden dan een wat kleinere spaarpot over, maar dat is alsnog voldoende om de kosten te dekken en mee te kunnen bewegen met ontwikkelingen.”

Ook bedrijven krijgen geld terug

Ook bedrijven die een rioolheffingsaanslag ontvingen, krijgen geld terug. Voor woningen gelden vaste bedragen; voor bedrijven is de rioolheffing gebaseerd op een percentage van de WOZ-waarde van hun pand. Bedrijven krijgen daarom een percentage van de waarde van het pand terug.

SVHW zorgt voor de uitbetaling

Het SVHW, die ook de heffingsaanslagen regelt, zorgt voor de teruggave van het geld. In april neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel van het college. De teruggave wordt maximaal een maand later naar de inwoners en bedrijven overgemaakt.