Terug naar het overzicht

Gemeente Hoeksche Waard verstrekt gratis mondkapjes aan minima

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vrijdag 9 oktober ploffen bij 1000 huishoudens in de Hoeksche Waard gratis herbruikbare mondkapjes op de mat. Ook worden er mondkapjes verstrekt door de Voedselbank in Oud-Beijerland. Gemeente Hoeksche Waard besloot hiertoe nadat de regering op 30 september het landelijke dringend advies gaf aan iedereen van 13 jaar en ouder, om in alle publieke binnenruimtes en bij contactberoepen een mondkapje te dragen.

‘Iedereen moet veilig deel kunnen nemen aan de maatschappij’

In gezinnen waar weinig geld is, zijn de kosten van mondkapjes al snel te veel. Wethouders Huibert Steen en Joanne Blaak-Van de Lagemaat willen dat alle inwoners veilig deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Op school, onderweg naar werk of als mantelzorger. Daar mag inkomen geen rol in spelen. Wethouder Blaak-Van de Lagemaat: “Een laag inkomen mag niemand in de weg staan om zichzelf en anderen te beschermen. Daarom zijn we na kort overleg meteen in actie gekomen, zodat iedereen op een veilige manier kan blijven deelnemen aan de maatschappij. ” Uiteindelijk bestelde de gemeente 6000 herbruikbare, niet-medische mondkapjes. Een deel daarvan komt in de voedselpakketten en een ander deel wordt verstuurd per post. Als er behoefte is aan meer mondkapjes, kunnen deze zolang de voorraad strekt kosteloos worden opgehaald bij de Voedselbank in Oud-Beijerland of het gemeentehuis in Maasdam.

Snelle actie alleen mogelijk door samenwerking met Voedselbank en inzet HWwerkt!

Na het debat in de Tweede Kamer ontstond er een grote toeloop op mondkapjes. Gemeente Hoeksche Waard wilde daarbij alleen dubbelzijdige, herbruikbare mondkapjes van goede kwaliteit aanschaffen. Het was nog even spannend of dit zou lukken. Wethouder Steen: “Als we een dag later waren begonnen, hadden we achter het net gevist. Daarbij hadden we het niet gekund zonder de goede samenwerking en bereidwilligheid van verschillende partijen.” De vrijwilligers van de Voedselbank Hoeksche Waard hebben de voedselpakketten voorzien van mondkapjes. De distributie van de mondkapjes per post had echter niet gekund zonder de tomeloze inzet van de medewerkers van HWwerkt! Wethouder Steen: “De mensen van HWwerkt! hebben alles aan de kant geschoven en keihard doorgewerkt om ervoor te zorgen dat de mondkapjes zo snel mogelijk op de deurmatten komen te liggen. Dat geeft een fantastisch gevoel! Samen krijgen we dit voor elkaar.”

Achterste rij van links naar rechts: Dennis, Johan, Edwin en Arne.
Vooraan knielend: Miranda, Celia en Mart.