Terug naar het overzicht

Gemeente Hoeksche Waard sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Gemeente Hoeksche Waard gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem (M.). Burgemeester Bram van Hemmen en Marc Janssen van het meldpunt tekenden daarvoor in januari een samenwerkingsovereenkomst. Tot nu toe ontving alleen de politie relevante signalen over criminaliteit en fraude. Door de nieuwe samenwerking wordt ook de gemeente hier nu van op de hoogte gebracht.

De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de brede aanpak van ondermijnende criminaliteit. Voorbeelden van ondermijning zijn onder andere hennepteelt, drugslabs, overvallen, gedwongen prostitutie en milieucriminaliteit. Bij een melding bij M. staat de anonimiteit van de melder altijd centraal. Burgemeester van Hemmen: “De aanpak van ondermijnende criminaliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid. Een goede informatiepositie is erg belangrijk. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben de ogen en oren van onze inwoners hard nodig. Ik roep inwoners dan ook op om (bij vermoedens van) een misdaad melding te doen, al dan niet via Meld Misdaad Anoniem. En ik wil alle inwoners die tot nu toe meldingen hebben gedaan bedanken. Het leidt tot zichtbaar resultaat en een veiligere buurt.”

M. is een onafhankelijke organisatie

Het meldpunt is geen onderdeel van de politie. Marc Janssen: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing zoals buitengewoon opsporingsambtenaren en politie terechtkomt. Maar de melder blijft buiten beeld.”

M. is 7 dagen per week bereikbaar

M. is telefonisch bereikbaar via 0800 – 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur. In het weekend en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 online via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.