Terug naar het overzicht

Gemeente Hoeksche Waard krijgt jongerenraad en kinderburgemeester

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Kinderen en jongeren zijn van groot belang voor de Hoeksche Waard. Zij zijn onze toekomst. Gemeente Hoeksche Waard vindt het dan ook belangrijk om met hen in gesprek te gaan over hun wensen en behoeften voor de toekomst van de Hoeksche Waard. Daarom start de gemeente met Jong HW Denkt Mee. Een programma, waarmee ze jongeren wil betrekken bij de lokale politiek. Via een website en Instagram account kunnen jongeren hun ideeën delen met de gemeente. Ook kunnen ze daar reageren op vragen van de gemeente. Onderdeel van het programma is ook de oprichting van een jongerenraad en de benoeming van een kinderburgemeester.

Jong HW Denkt Mee

‘Door kinderen en jongeren nu al kennis te laten maken met het werk van de gemeente en mee te laten denken en praten over hun leefomgeving krijgen we waardevolle informatie. Informatie die ons heel goed helpt bij het nemen van besluiten. Ook zullen zij later goede gesprekspartners zijn van de gemeente.’, aldus Paul Boogaard (Jongerenparticipatie). Bij de uitvoering van het programma heeft de gemeente ook afstemming met het basis- en voortgezet onderwijs. 

Paul Boogaard: ‘We zijn met jongeren in gesprek gegaan en zij kwamen zelf met de wens voor een jongerenraad. Jongerenraad HW is voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Deze raad geeft onder andere gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie. De kinderburgemeester is jonger en zit in groep 7/8. Je bent namelijk van 1 januari tot 1 januari kinderburgemeester.’

Jongerenraad HW

Ben je in leeftijd tussen de 12 en 18 jaar en wil je op regelmatige basis meedenken met de gemeente? Sluit je dan aan bij de Jongerenraad. Je gaat de gemeente ondersteunen met adviezen bij thema’s die hoog op de agenda staan. Ook kan de jongerenraad zelf plannen indienen. Lijkt dat jou interessant, meld je aan via de website van Jong HW Denkt Mee.

Kinderburgemeester

Maar ook jongere kinderen willen we graag kennis laten maken met het werk van de gemeente. We doen dat door middel van een nieuwe functie: de kinderburgemeester. De kinderburgemeester trekt bij grotere gebeurtenissen samen met burgemeester Bram van Hemmen op en is dan de vertegenwoordiger van zijn of haar leeftijdsgenoten. Denk aan de intocht van Sinterklaas of gesprekken met veteranen op 5 mei.  

Wij zijn hiervoor op zoek naar enthousiaste kinderen in groep 7, die een jaar (1 januari t/m 31 december) kinderburgemeester willen zijn. Wil jij de eerste kinderburgemeester van de Hoeksche Waard worden? Kijk op de website van Jong HW Denkt Mee voor meer informatie en uitleg over aanmelden.