Terug naar het overzicht

Gemeente Hoeksche Waard gaat voor duurzaam, sociaal én lokaal

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Gemeente Hoeksche Waard heeft als één van de belangrijkste principes ‘dichtbij en in verbinding met de omgeving’. Een uitstekende dienstverlening is hier onderdeel van. 100% dienstverlenend zeggen we ook wel. In tijden van corona is dat alleen niet vanzelfsprekend. De gemeente heeft daarom in versneld tempo de medewerkers voorzien van laptops en toebehoren om het thuiswerken ook goed mogelijk te maken. Door te investeren in een optimale digitale (thuis)werkplek voor medewerkers, wil de gemeente werken aan een nog betere dienstverlening richting haar inwoners.

Inspelen op een steeds meer digitale en flexibele samenleving

De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Door de coronacrisis is deze verandering nog verder in een stroomversnelling geraakt. Gemeentehuizen en servicepunten moesten noodgedwongen sluiten en de medewerkers van de gemeente werken zoveel mogelijk vanuit huis. Dit heeft een grote impact op onze dienstverlening. Door de medewerkers versneld te voorzien van goede digitale faciliteiten zoals een laptop en andere ‘hardware’ als toetsenborden en beeldschermen, is het mogelijk gemaakt dat de medewerkers ook vanuit huis konden werken. Zo kon de dienstverlening zoveel mogelijk doorgaan.

Er zijn zelfs nieuwe vormen van communicatie en digitale participatie ontstaan

Overleggen vinden online plaats, niet alleen met collega’s maar ook met externe partijen. Deze ‘modernisering’ van de werkomgeving stond al gepland, maar is nu door het gedwongen thuiswerken versneld uitgevoerd. “De huidige crisis zorgt voor veel ongemak, maar op het gebied van ICT en thuiswerken heeft dit een versnelling opgeleverd en daar ben ik blij mee!”, aldus wethouder Harry van Waveren.

De overstap naar Office 365 in de zomer van dit jaar moet er voor zorgen dat alle werkprocessen ook in de toekomst sneller, gemakkelijker en efficiënter worden ingericht.       

Digitalisering en duurzaamheid gaan hand in hand

Digitalisering vraagt een andere manier van denken en doen. Minder papierwerk, meer eigen verantwoordelijkheid. Voor inwoners betekent dit bijvoorbeeld dat ze steeds meer zelf kunnen regelen via onze digitale kanalen. Als gemeente nemen wij onze (sociale) verantwoordelijkheid door te kiezen voor duurzame oplossingen die onze omgeving net iets mooier maken. Zo zijn onze laptophoezen en tassen gemaakt van hergebruikte materialen en restafval van bijvoorbeeld oude bedrijfskleding uit de voormalige 5 Hoeksche Waardse gemeenten. We werken daarbij graag samen met lokale ondernemers, zoals Eco Concept Group uit Oud-Beijerland. De laptophoezen van de werkkleding worden gemaakt door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.