Terug naar het overzicht

Gemeente Hoeksche Waard betaalt ondernemers leges terug

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Gemeente Hoeksche Waard komt ondernemers tegemoet door bepaalde leges van 2020 en 2021 terug te betalen of niet te innen. Het gaat om leges voor horeca, kansspelen en het organiseren van evenementen. Hiermee draagt de gemeente bij aan lastenverlichting voor Hoeksche Waardse ondernemers in branches die het door de coronacrisis financieel moeilijk hebben.

In goed overleg besloten

De gemeente is continu met ondernemers en brancheorganisaties in gesprek om waar mogelijk de negatieve gevolgen van de coronacrisis te beperken. Vanuit de denktank horeca, die bestaat uit lokale horecaondernemers en Koninklijke Horeca Nederland, kwam het verzoek om de leges voor vergunningen kwijt te schelden. Hoewel kwijtschelden wettelijk niet mogelijk is, zocht de gemeente wel naar een oplossing waarmee bepaalde leges terugbetaald kunnen worden. Met deze mogelijkheid is het alsnog mogelijk om geïnde leges voor bijvoorbeeld een Drank- en Horecavergunning terug te betalen. De gemeenteraad stemde deze week ook in met een wijziging van de legesverordening. Dit betekent dat de rest van het jaar bepaalde horeca-, kansspel- en evenementenleges niet meer bij de ondernemers in rekening worden gebracht.

Niet automatisch

Gemeente Hoeksche Waard stort de betaalde leges niet automatisch terug. De tegemoetkoming kan namelijk financiële gevolgen hebben voor de ondernemer. Mogelijk ontvingen ondernemers al steun via het UWV of via de Tozo (steun voor ZZP-ers). Het terugstorten van de leges kan gevolgen hebben voor die steungelden. Wethouder Paul Boogaard (economie): ‘Ik raad ondernemers aan om in gesprek te gaan met hun boekhouder of financieel adviseur. We willen natuurlijk voorkomen dat een goedbedoelde regeling nadelig uitpakt. In de basis is het natuurlijk hartstikke mooi dat we tegemoet zijn gekomen aan een initiatief vanuit de ondernemers.’

Voor het terugbetalen van de leges, kunnen ondernemers een verzoek indienen via een formulier op het ondernemersloket of contact opnemen met de gemeente via 088 – 647 3647.