Terug naar het overzicht

Gemeente gaat inwoners met schulden helpen via saneringskrediet

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Inwoners met schulden kunnen vanaf deze maand geholpen worden met een speciaal saneringskrediet. De gemeente Hoeksche Waard werkt hiervoor samen met de Kredietbank Nederland. Met dit krediet worden de verschillende openstaande schulden, in samenspraak met schuldeisers, afgekocht en omgezet in één lening. Een inwoner betaalt deze lening dan weer in drie jaar af. Het saneringskrediet is een toevoeging op de vele mogelijkheden die de gemeentelijke schulddienstverlening al biedt.

Wethouder Huibert Steen is optimistisch over het saneringskrediet: “Schulden hebben een grote impact die verder gaat dan alleen het tekort aan geld. Stress door de vele schuldeisers en beperkingen bij het aanvragen van een aanvullende zorgverzekering zijn maar enkele voorbeelden. Met het saneringskrediet kunnen we sommige inwoners helpen om in één klap duidelijkheid te hebben. Ook lossen zij nooit meer af dan wat zij daadwerkelijk kunnen betalen. Dat scheelt weer zorgen en maakt dat zij zich echt kunnen gaan richten op een gezonde toekomst.”

Oplossing voor inwoners en schuldeisers

Gemeente Hoeksche Waard treedt op als bemiddelaar tussen inwoners, schuldeisers en de kredietbank. Voorheen kon zij inwoners vooral helpen met regelingen waarbij er afspraken tussen de schuldeisers en inwoner gemaakt worden om de schuld in fasen af te lossen. Met het saneringskrediet kijkt de gemeente wat iemand kan aflossen en daarna een voorstel richting de verschillende schuldeisers. Gaan zij akkoord, dan zorgt de gemeente voor het krediet bij de Kredietbank. De inwoner lost de lening dan ook af bij deze bank. “We wegen de belangen van alle betrokken. Want ook schuldeisers, zoals bijvoorbeeld lokale ondernemers, zijn er niet bij gebaat om te moeten wachten op hun geld. Ook zij zijn met het krediet sneller geholpen en zitten niet meer met de kosten voor incasso en administratie.” aldus wethouder Steen.