Terug naar het overzicht

Geldgids voor inwoners met een laag inkomen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vandaag overhandigde wethouder Huibert Steen de eerste 150 exemplaren van de Hoeksche Waardse Geldgids aan de Voedselbank Hoeksche Waard in Oud-Beijerland. In de gids staat alle informatie over inkomensregelingen en ondersteuning voor inwoners met een laag inkomen. De Geldgids is speciaal voor deze inwoners en de mensen die hen via (vrijwilligers)werk ondersteunen. In januari worden de Geldgidsen verder verspreid onder inwoners en maatschappelijke organisaties.

Wethouder Huibert Steen is blij met de gids: “Er zijn veel inkomensregelingen, voorzieningen en vormen van ondersteuning voor inwoners met een laag inkomen. Om daar goed gebruik van te maken moet je wel weten dat je er recht op hebt en hoe je het aanvraagt. De Geldgids brengt nu alle informatie over de belangrijkste mogelijkheden voor mensen met een laag inkomen op een begrijpelijke manier bij elkaar. Verder maken we het met QR-codes makkelijker om direct bij het juiste aanvraagformulier te komen.”

Eerste exemplaren voor Voedselbank HW

Een gids met alle regelingen en voorzieningen was al enige tijd een wens van verschillende organisaties in de gemeente, waaronder ook de Voedselbank HW. Voorzitter van de Voedselbank Hoeksche Waard Eric l’Abee: “Afgelopen zomer spraken we wethouder Steen tijdens zijn werkbezoek aan onze Voedselbank al over de behoefte aan een overzichtelijke folder met de inkomensregelingen. We zijn heel blij dat de gemeente naar ons heeft geluisterd. Deze Geldgids is belangrijk voor onze cliënten omdat juist voor deze gezinnen elke euro het verschil kan maken.“

Lokale én landelijke regelingen in de Geldgids

Landelijke regelingen, maar ook de lokale regelingen van gemeente Hoeksche Waard, zijn terug te vinden in de Geldgids. Van informatie voor kinderen en jongeren tot aan gepensioneerden, van regelingen voor woon- en zorgkosten tot aan ondersteuning bij studie of werk. Daarnaast is er aandacht voor de verschillende fondsen voor sport, cultuur en leuke (buitenschoolse) activiteiten. Ook is er een overzicht van organisaties die kosteloos helpen bij onder andere de financiële administratie, het aanvragen van een regeling en ondersteunen bij de persoonlijke boekhouding.

Verspreiding van de Geldgids in de gemeente

Zeker 1.000 huishoudens die bekend zijn bij de gemeente krijgen de Geldgids in januari per post. Ook verspreidt de gemeente de Geldgids onder lokale organisaties in de Hoeksche Waard. “’We willen dat het geld terecht komt bij hen die het nodig hebben. De wereld van inkomensregelingen is behoorlijk ingewikkeld. Dat blijkt ook als je deze Geldgids doorbladert. Vrijwilligers, zoals de mensen van de Formulierenbrigade van Humanitas en de mensen die 75-plussers bezoeken, maar ook de sociaal raadslieden en de mensen van het team Vroeg Eropaf. Zij kunnen met deze Geldgids onze inwoners nog beter ondersteunen“ aldus wethouder Steen.

Digitale versie van de Hoeksche Waardse Geldgids

Naast de gedrukte versie is de Geldgids ook online te lezen op deze website.