Terug naar het overzicht

Extra energietoeslag voor lagere inkomens

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De energieprijzen zijn de afgelopen periode flink gestegen. Veel huishoudens met een lager inkomen hebben daardoor moeite de energierekening te betalen. Deze huishoudens krijgen een energietoeslag van de gemeente.

Voor wie?

De energietoeslag is voor huishoudens met een laag inkomen.

Wat is een laag inkomen?

Een laag inkomen is het netto maandelijks inkomen van uzelf en uw eventuele partner en mag niet hoger zijn dan 130% van de bijstandsnorm die voor uw leefsituatie geldt. In het onderstaande schema hebben we een paar voorbeelden voor u op een rijtje gezet. Twijfelt u of u recht heeft op de energietoeslag of staat uw leefsituatie er niet bij? Neem dan contact op met 14 0186 of mail naar info@gemeentehw.nl.

Leefvorm Maximaal maandinkomen zonder vakantiegeld Maximaal maandinkomen met vakantiegeld
U bent alleenstaande van 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.348,26 € 1.419,22
U bent alleenstaande ouder van 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.348,26 € 1.419,22
U bent gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd € 1.926,08 € 2.027,45
U bent alleenstaand en gepensioneerd € 1.498,13 € 1.576,98
U bent gehuwd of samenwonend e € 2.028,53 € 2.135,30

Wat telt mee als inkomen?

 • Loon dat u krijgt van een werkgever.
 • Uitkering van het UWV, de gemeente, de SVB of een andere organisatie.
 • Inkomen/winst uit eigen bedrijf.
 • Inkomen uit verhuur van een (deel van de) woning of grond en gebouwen (vastgoed).
 • Inkomen uit kinderalimentatie en partneralimentatie.
 • Pensioen.
 • Heeft u een partner? Dan telt het inkomen van uw partner ook mee

Het inkomen van kinderen die bij u wonen telt niet mee.

Hoe hoog is de energietoeslag?

Huishoudens met een laag inkomen kunnen dit jaar éénmalig € 800,- aan energietoeslag krijgen. Met dit extra geld kunt u (een deel van) de energiekosten betalen.

Wat moet ik doen om de energietoeslag te krijgen?

Als uw inkomensgegevens bij de gemeente bekend zijn dan hoeft u niets te doen. Heeft de gemeente geen inkomensgegevens van u dan moet u de energietoeslag zelf aanvragen.

U bent bekend bij de gemeente als:

 • u algemene bijstand ontvangt, of;
 • u een uitkering ontvangt op grond van de IOAW of IOAZ,of;
 • u in 2022 gebruik maakt/ heeft gemaakt van een minimaregeling, of;
 • u in een minnelijke schuldregeling zit.

Zelf aanvragen of met hulp

Bent u niet bekend bij de gemeente dan kunt u via het aanvraagformulier de energietoeslag aanvragen. Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag? Neem dan contact op met de formulierenbrigade van Humanitas via telefoonnummer 06 – 22 38 41 41 of met het team Inkomen van de gemeente via telefoonnummer 14 0186.

Wanneer krijgt u het geld op uw rekening?

Als u bekend bent bij de gemeente dan krijgt u het bedrag tussen 1 en 15 april automatisch uitbetaald.

Als u niet bekend bent en een aanvraag hebt ingestuurd dan wordt uw aanvraag in behandeling genomen op de datum van binnenkomst. Wij streven er naar om dit met spoed af te handelen, maar in ieder geval binnen 8 weken.

Nog geen energietoeslag ontvangen?

Bent u bekend bij de gemeente en heeft u op 16 april nog niets ontvangen, neem dan contact op met het team Inkomen van de gemeente via telefoonnummer 14 0186.

Heeft u betalingsproblemen?

Heeft u na het verkrijgen van de energietoeslag nog betalingsproblemen omdat uw energiekosten hoger zijn, neem dan contact op met uw energieleverancier om afspraken te maken over de betaling van de energierekening. Lukt dit niet en dreigt u afgesloten te worden? Bel dan met het team Schulddienstverlening, zij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar op 14 0186 of mail naar schulddienstverlening@gemeentehw.nl.

Ook kunt u contact met dit team opnemen als u andere betalingsproblemen of schulden hebt.

Weet u dat de gemeente u ook kan helpen om energie te besparen?

Het Regionaal Energieloket van de gemeente biedt informatie en advies aan inwoners uit de Hoeksche Waard over energie besparen. Op de website van het Regionaal Energieloket vindt u een gratis online boek (e-book) met 50 energiebespaartips. Met deze tips bespaart u vaak meteen op uw energierekening.

Ook kunt u vanaf 7 april een gratis cadeaubon aanvragen waarmee u energiebesparende producten kunt kopen, zoals radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. De cadeaubon heeft een waarde van € 44,-. De cadeaubon vraagt u vanaf 7 april aan via de website van het Regionaal Energieloket. Doe dit snel, want op is op.

Heeft u moeite met het betalen van de energierekening? En wilt u thuis in gesprek met een energiecoach om samen na te gaan hoe u energie kunt besparen? Stuur dan een e-mail naar duurzaamheid@gemeentehw.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen om samen te kijken of de energiecoach wat voor u is.