Terug naar het overzicht

Eerste sleutel overhandigd van unieke woning in Het Orkest in Oud-Beijerland

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op 6 april overhandigde wethouder Piet van Leenen vol trots de eerste sleutel aan de nieuwe bewoners van de door hen samengestelde woning in Het Orkest. Het Orkest is een ontwikkeling van Van Wijnen en staat in Poortwijk III in Oud-Beijerland. Bij dit project hadden de kopers keuzemogelijkheden in de uitstraling van de woning, waardoor een mooi gevarieerd gevelbeeld is ontstaan. Met de toevoeging van deze 20 woningen aan Poortwijk III is de wijk afgerond. Het resultaat is een wijk met veel variatie in woningtypen en betaalbaarheid van woningen.

De wijk staat bekend om haar veelzijdigheid op het gebied van woningen en voorzieningen. Poortwijk III heeft naast koop- en huurwoningen, appartementen en grondgebonden woningen ook scholen, een sporthal, een supermarkt én een goede bereikbaarheid. En dat allemaal met uitzicht op water en groen en in een landelijke omgeving.

De koper als componist

Voor de ontwikkeling van het project stelde gemeente Hoeksche Waard de bijzondere voorwaarde om bewoners mee te laten beslissen over de uitstraling van de woning. Kopers mochten onder andere zelf kiezen welk gevelsteen, voordeur, kozijnen en ramen zij wensten voor hun nieuwe woning. Op deze manier componeerden zij hun eigen unieke droomwoning en creëerden zij een wijk, waarin iedere woning een eigen karakter heeft. Het Orkest bestaat uit 12 eengezinswoningen, 6 twee-onder-een-kapwoningen en 2 vrijstaand-geschakelde woningen. “De kopers van deze woningen konden meebeslissen over de uitstraling van hun woning. Door de kopers keuzevrijheid in een seriematig woningbouwproject te bieden, was het voor een grote groep mensen haalbaar om in een uniek huis te wonen. Vooraf bepaalden we het type huis en enkele dakvormen. Daarna waren de kopers aan zet en om te bepalen welk type huis en welke dakvorm hen aansprak”, vertelt Dico Smitsman, projectontwikkelaar bij Van Wijnen.

Een bijzonder project

Wethouder Piet van Leenen: “Met dit mooie project komt Poortwijk tot een afronding. Deze laatste ontwikkeling draagt, door de keuzemogelijkheden in de uitstraling van de woning, de toepasselijke naam Het Orkest. Ik ben bijzonder trots op het gevarieerde resultaat dat aan dit deel van Poortwijk een bijzondere stedenbouwkundige uitstraling geeft. Het openbaar gebied wordt nu definitief ingericht, zodat de bewoners trots kunnen zijn op de mooie wijk waar zij wonen.”