Terug naar het overzicht

Eerste infratraject pilot Leerhuis Inburgering succesvol afgerond

Dit nieuwsbericht is verlopen.

4 kandidaten hebben donderdag 9 juli een certificaat ontvangen voor het afronden van een intensief werk-leertraject dat zij volgden binnen het Leerhuis Inburgering Hoeksche Waard. Na verschillende andere trajecten in onder meer de zorg, zou in maart gestart worden met het infratraject. Door grote inspanningen van de betrokkenen is het gelukt om dit traject alsnog voor de zomer te organiseren.

Gemeente Hoeksche Waard heeft deze pilot georganiseerd als voorbereiding op de nieuwe Inburgeringswet, die vanaf 1 januari 2021 van start zal gaan. Deze pilot vormt een duaal traject: nieuwkomers doen werkervaring op nog voordat zij de Nederlandse taal machtig zijn. Al werkend kunnen zij de taal sneller en beter leren. 

Intensieve samenwerking

Enkele van de kandidaten die deelnamen aan het infratraject hadden al ervaring in de infra. Door deelname aan de pilot Leerhuis Inburgering Hoeksche Waard doen de kandidaten in korte tijd concrete werkervaring op. Een onmisbare partner in deze pilot is SPG Infra vakopleidingen, die INFRA TALENT hebben opgezet: leer- en werkervaringsprojecten die jongeren bekend maken met de weg-, water- en grondbouw. INFRA TALENT heeft de kandidaten op het Zuid-Holland Infra Park kennis laten maken met het beroep en werk in de infra en bouw.

Het programma bestond uit een intensieve training van meerdere weken. In deze weken maakten de kandidaten kennis met het beroep en het werk. Daarnaast werden zij ook begeleid in het kiezen van de opleiding in de infratechniek die het beste bij de kandidaten past. De uitkomsten zijn heel verschillend. Van assistent bij rioolwerkzaamheden tot potentieel landmeter of stratenmaker: bij alle deelnemers zit een groot potentieel. Die opgedane vaardigheden hebben ze laten zien tijdens de afsluiting van hun project. 

Grote gedrevenheid

Tijdens de uitreiking gaf een van de kandidaten aan dat dit traject te zien als ‘het grootste cadeau van dit jaar’. Alle kandidaten waren ontzettend gemotiveerd en blij met deze kans. Wethouder Huibert Steen: “Geweldig om te zien hoe de kandidaten zich hebben ingezet tijdens dit traject. Ik vind het ontzettend knap met hoeveel gedrevenheid zij zich het vak en de taal eigen maken.” 

De gemeente is nu op zoek naar bedrijven die de kandidaten een kans willen geven om zich verder te ontwikkelen, zodat ze de vaktaal leren. Dit kan zijn op een werkervaringsplek, door stages of een BBL-plek. 

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Renata of Diana van Gemeente Hoeksche Waard via inburgering@gemeentehw.nl.