Terug naar het overzicht

Duurzaamheidsdag voor ondernemers met gastspreker Thomas Rau

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vrijdag 8 oktober van 16.00 tot 19.30 uur is de jaarlijkse Duurzaamheidsdag Hoeksche Waard voor ondernemers. Het thema is ‘De waarde van minder; optimaal benutten van grondstoffen en energie’ met gastspreker Thomas Rau. Rau is naast architect een grensverleggend en inspirerend pionier voor een economie waar grondstoffen nooit opraken. Dit jaar vindt het evenement weer fysiek plaats, namelijk in het Actief College in Oud-Beijerland.

Ben je ondernemer in de Hoeksche Waard, meld je dan snel aan via de website van Ondernemersvereniging Hoeksche Waard.

Een oneindige voorraad aan grondstoffen

Tijdens deze middag neemt Thomas Rau, zelf ondernemer en visionair, de aanwezigen mee in de vraag hoe te handelen in het licht van de huidige grondstoffenschaarste. Veel grondstoffen op aarde zijn beperkt. Deze grondstoffen hebben we als het ware in bruikleen. Rau zet zich onder andere in om alle grondstoffen te registreren en in pure vorm toe te passen. Door bijvoorbeeld ieder gebouw te voorzien van een digitaal materialenpaspoort waardoor hergebruik van materialen eenvoudiger wordt. Ook ontwikkelde hij voor Philips Turntoo Light as a Service en Circular Lighting; een dienst waarbij je licht afneemt. De lichtinstallatie blijft van Philips, waardoor het bedrijf extra gemotiveerd is om producten te maken die het zelf weer kan hergebruiken. Zo kunnen deze grondstoffen oneindig vaak opnieuw in bruikleen gegeven worden.

Foto: Juliette Polak – Fleur Koning

Kennissessies over circulair én duurzaam ondernemen

De dag wordt geopend door Huibert Steen, wethouder Duurzaamheid: ‘Ik kijk er naar uit dat we dit jaar de Duurzaamheidsdag op locatie kunnen organiseren. Het is fijn om elkaar weer te ontmoeten en te inspireren. Dat het dan ook nog in het nieuwe gebouw plaatsvindt van het Actief College, dat is voor mij ook als wethouder Onderwijs extra mooi.’ Het dagvoorzitterschap is in handen van Pim Verhage, voor velen een bekend gezicht en verbonden aan Ondernemersvereniging Hoeksche Waard.

Na het gastoptreden van Thomas Rau helpt Jaap-Willem Eijkenduijn van Energieke Regio Hoeksche Waard de ondernemers op weg op het gebied van energiebesparing. Dit doet hij samen met een aantal ondernemers, dat hier al flinke stappen in heeft gezet. Vervolgens gaat de groep uiteen. De aanwezigen nemen óf deel aan de workshop ‘CIRCO demo’ om circulaire businesskansen te ontdekken, óf volgen 2 kennissessies ‘Sociale winst met SROI’ en ‘Circulaire netwerken in de Hoeksche Waard’. Paul Boogaard, wethouder Economie, sluit de dag af. Daarna is er nog ruimte om na te praten met een hapje eten en een drankje.

Aanmelden en inschrijven voor de kennissessies

Er is een maximaal aantal deelnemers toegestaan. Ben je ondernemer, meld je dan snel aan via de website van Ondernemersvereniging Hoeksche Waard. Geef hierbij ook aan of je kiest voor de workshop of de 2 kennissessies. Is een optie vol, dan worden de deelnemers die zich als laatste aanmeldden, doorgeschoven naar de andere mogelijkheid. Deelname is gratis. Tijdens het evenement houden we rekening met de dan geldende coronaregels.  

Duurzaamheidsdag Hoeksche Waard voor ondernemers is een samenwerking van Ondernemersvereniging Hoeksche Waard, Energieke Regio Hoeksche Waard, Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, provincie Zuid-Holland en gemeente Hoeksche Waard.