Terug naar het overzicht

Dragen mondkapje verplicht vanaf 1 december

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen.  Bijvoorbeeld in een winkel, het gemeentehuis of op het station. 

De verplichting geldt voor de volgende plekken:

Als mensen een vaste zitplaats hebben, mag het mondkapje af. Bijvoorbeeld in een theater. Als mensen van hun plek opstaan, moet het mondkapje weer op. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer waar u te allen tijde in trein, bus, tram of metro het mondkapje moet ophouden.

Besloten gebouwen: geen advies, vaak wel mondkapje

De verplichting geldt niet voor besloten gebouwen. Dit zijn gebouwen die niet vrij voor publiek toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst. Daar zijn mondkapjes niet verplicht door de overheid. Bijvoorbeeld in kerken, moskeeën, tempels en synagogen. Organisaties of ondernemers kunnen wel zelf bepalen of ze een mondkapje adviseren. Zij kunnen u ook verplichten een mondkapje te dragen.

Reden mondkapjesplicht

Door een mondkapje bijna overal verplicht te maken, is duidelijker wat de regels zijn. De overheid wil hiermee de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Boete op verplichte locaties

U kunt een boete van € 95 krijgen als u geen mondkapje draagt wanneer dat verplicht is. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.

Mondkapje geen vervanging voor afstand houden

Een mondkapje vervangt nooit andere maatregelen. Ook met een mondkapje op houdt u 1,5 meter afstand tot anderen. En vermijdt u drukke plekken.

Soms lukt het niet om afstand te houden. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of bij de kapper. Mondkapjes kunnen dan  de verspreiding een beetje beperken. Als u een mondkapje draagt, beschermt u vooral  andere mensen om u heen. Als zij een mondkapje dragen, beschermen ze u.

Mondkapje niet schadelijk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn mondkapjes niet schadelijk. U krijgt geen zuurstoftekort of CO2-vergiftiging. Zuurstof en CO2 gaan er gewoon doorheen.

Het dragen van een mondkapje kan als hinderlijk worden ervaren. Draag daarom een zo goed mogelijk passend mondkapje.

Geschikte mondkapjes en materialen

Bekijk ook de informatie over geschikte mondkapjes en geschikte materialen voor mondkapjes.

Uitzondering voor mensen met ziekte of beperking

Een uitzondering voor het dringende advies voor mondkapjes geldt voor:

  • mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten; en
  • mensen die daarvan ernstig ontregeld raken.

Het is niet nodig hier schriftelijk bewijs van te hebben. Winkeliers en handhavers moeten redelijk omgaan met deze groep mensen. Hun beperkingen zijn soms onzichtbaar.

Uitzondering voor kinderen onder de 13 jaar

Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Het advies om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar.

Hoewel kinderen een minder grote rol bij de verspreiding van COVID-19 spelen dan volwassenen, geldt: hoe ouder het kind, hoe groter de rol bij de verspreiding van het virus is. Daarom geldt het dringende mondkapjesadvies ook voor kinderen vanaf 13 jaar.

Meest gezochte informatie over dragen mondkapje op een rij

Op de website van de Rijksoverheid leest u waar u een mondkapje moet dragen, hoe u een mondkapje draagt en wat goede mondkapjes zijn. Klik op de onderstaande links voor meer informatie: