Terug naar het overzicht

Dodenherdenking in de Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 8 plekken in de Hoeksche Waard hield een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur een toespraak. Ook werden er kransen en bloemstukken gelegd op meerdere herdenkingsplaatsen in de gemeente. Door de coronamaatregelen konden helaas weinig mensen aanwezig zijn bij de herdenkingen.

Programma

Bij alle locaties bracht een veteraan de militaire eregroet tijdens de 2 minuten stilte. Hierna werd het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gespeeld. Na de toespraken klonk het Taptoe-signaal met aansluitend 2-minuten stilte. In Numansdorp werd de toespraak gehouden na de 2-minuten stilte en de kransenlegging. Burgemeester Bram van Hemmen was aanwezig bij het herdenkingsmonument naast de hervormde kerk in Piershil (foto).

Kransenlegging

Op meerdere herdenkingsplaatsen in de Hoeksche Waard werden dinsdagavond kransen en bloemstukken gelegd namens de gemeente, Oranjeverenigingen, scoutingverenigingen, gezamenlijke kerken, LHBT belangenvereniging en namens de veteranen. Dit gebeurde onder andere op de 8 plekken waar een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur een toespraak hield:

  1. Heinenoord: Oorlogsmonument Moeder langs de N217.
  2. Numansdorp: Plaquette oorlogsslachtoffers op begraafplaats Hallinxweg.
  3. Westmaas: Herdenkingsmonument De Traan naast de dorpskerk.
  4. Klaaswaal: Oorlogsmonument aan het Oranjeplein.
  5. Piershil: Herdenkingsmonument aan de Voorstraat naast de hervormde kerk.
  6. Oud-Beijerland: Monument VRIJ in het Laningpark.
  7. Strijen: Monument voor burgerslachtoffers naast de hervormde kerk.
  8. ’s-Gravendeel: Oorlogsmonument burgerslachtoffers en Indiëmonument, oude begraafplaats Kerkstraat.

Herdenkingen monumenten Heinenoord en Oud-Beijerland

Eerder op de dag was burgemeester Van Hemmen ook aanwezig bij de herdenkingen van het Jack Dawson Green monument in Heinenoord en het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard in Oud-Beijerland.

Toespraken

De toespraken van de gemeentebestuurders kunt u hieronder downloaden.