Terug naar het overzicht

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten, en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in de Hoeksche Waard worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd door MEE Mantelzorg.

Bewustwording

Lang niet altijd beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het ‘zorgen voor’ lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een kind of jongere. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je broertje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen, omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? 

‘Niet te missen’ 

Ook al zien deze kinderen/jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie op een jonge leeftijd. Het thema dit jaar van de Week van de Jonge Mantelzorger  is daarom Niet te missen! De campagne Niet te missen laat met video’s, posters en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van kinderen/jongeren. Doel van de campagne is meer bewustwording van én herkenning en erkenning voor de jonge mantelzorger. 

Activiteiten 

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. In de Hoeksche Waard kunnen kinderen en jongeren van 8 tot en met 23 jaar deelnemen aan winacties, online bijeenkomsten en krijgen zij een cadeautje opgestuurd. 

Online bijeenkomsten 

Jonge mantelzorgers kunnen zich opgeven voor een online bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt een gezellig kennismakingsspel gespeeld en een quiz gedaan.  De online bijeenkomst voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar vindt plaats op dinsdag 1 juni van 19.00 tot 20.00 uur. De online bijeenkomst voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar vindt plaats op donderdag 3 juni van 16.00 tot 17.00 uur. De kinderen en jongeren krijgen voorafgaand aan de online bijeenkomsten een Teams-uitnodiging toegestuurd. Inschrijven kan tot woensdag 26 mei.

Inschrijven en aanmelden Winactie 

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Niet te missen’ campagne op de website van Week van de Jonge Mantelzorger. Inschrijven als jonge mantelzorger of opgeven voor de winactie, nieuwsbrieven en online bijeenkomsten kan via een mailtje naar servicebureau@meeplus.nl of via telefoonnummer 0181 – 33 35 07. Voor de winactie kun je je opgeven vóór maandag 7 juni. Zet in de mail jouw naam, leeftijd en e-mailadres.