Terug naar het overzicht

Dag van de Architectuur: klimaat-adaptief bouwen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Dit weekend viert Nederland de Dag van de Architectuur. Dit jaar staat in het teken van  ‘Architectuur en Klimaat’. Een mooi moment om goed om je heen te kijken en te zien wat er aan slimme klimaatoplossingen in de Hoeksche Waard zijn. Niet alleen op gebouwen, maar ook in de buitenruimte zie je bijzondere oplossingen om wateroverlast en oververhitting tegen te gaan en meer groene plekken te maken. We hebben RoosRos Architecten gevraagd om vrijdag 18 juni voor een dag ons Instagram account over te nemen. Zij vertellen dan meer over klimaat-adaptief ontwerpen en laten 3 voorbeelden zien in de Hoeksche Waard. Volgt u mee?

Slimme oplossingen in en om het huis

Steeds meer inwoners van de Hoeksche Waard doen mee met slimme oplossingen in en om hun huis. Een groen dak op de schuur, meer inheemse planten in de tuin voor vlinders en hommels en zonnepanelen voor duurzame stroom. Maar ook de geveltuin wint aan terrein. Heel makkelijk te maken. Je wipt een tegel voor je gevel eruit en zet er een plant in. Zo werken we samen aan meer groen en een betere afvoer van regenwater.

Wadi’s

Een bijzonder voorbeeld van inspelen op overmatige regenval, zijn de wadi’s bij het nieuwbouwproject Wonen aan de Kreek in Nieuw-Beijerland. Het lijkt een speelveld met kuilen en veel groen. En dat is het ook, de kinderen spelen er naar hartenlust. In werkelijkheid is het ook een slimme oplossing voor wateroverlast. Als het heel hard regent, stroomt het water in de kuilen. Dat voorkomt overstroming van de straten. Het water zakt weer langzaam in de grond en vult dus het grondwaterpeil weer aan.

Klimaat-adaptief bouwen

Er wordt ook meer klimaat-adaptief gebouwd. Het nieuwbouwproject Immanuëlhof in ’s-Gravendeel is een goed voorbeeld. Het regenwater wordt afgevoerd naar het nabij gelegen natuurgebied, alle woningen zijn zogenoemde nul-op-de-meter-woningen en zijn gasloos. Dat betekent dat bewoners heel weinig energiekosten hebben en er energie-opwekkers als zonnepanelen worden ingezet. Ook het toekomstige nieuwbouwproject Tienvoet in Heinenoord krijgt allerlei slimme klimaatoplossingen.

Ook steeds meer scholen en kinderopvanglocaties toveren hun plein om tot een groen schoolplein met meer beplanting, natuurlijke materialen en schaduw door bomen. Twee basisscholen in Westmaas hebben een gebouw met mos sedumdak en zonnepanelen. Onze gemeentewerf in Mijnsheerenland bijvoorbeeld heeft een prachtig groen dak. En de kinderboerderij in Oud-Beijerland is een voorbeeld op het gebied van biodiversiteit. Het Nationaal Landschap Centrum van Hoekschewaards Landschap in Numansdorp heeft een bijzonder groen dak en een prachtige ecologische educatieve tuin.  Wellicht leuk om dit weekend eens langs te wandelen of fietsen bij een van deze voorbeelden.

Wilt u meer weten over wonen in de Hoeksche Waard? Kijk op https://www.gemeentehw.nl/woningbouwprojecten Benieuwd naar hoe gemeente Hoeksche Waard klimaat-adaptief bouwen stimuleert en de openbare ruimte klimaatbestendig inricht? Kijk hier. U vindt hier ook handige websites boordevol tips om zelf je tuin, balkon, gevel of dak groen en watervriendelijk in te richten.