Terug naar het overzicht

Cultuurhistorische publicatie ‘Canadezen in de Hoeksche Waard’ overhandigd

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Nadat in juli de fietsroute ‘In de voetsporen van de Canadezen’ werd gelanceerd, brengt gemeente Hoeksche Waard nu de cultuurhistorische publicatie ‘Canadezen in de Hoeksche Waard’ uit. Bij het maken van de fietsroute kwam er namelijk zoveel nieuwe informatie boven water dat het zonde was om daar niets mee te doen. In de publicatie wordt beschreven waar de Canadezen in de Hoeksche Waard verbleven, wat ze deden en wanneer ze vertrokken. Bij het samenstellen kreeg de gemeente hulp van Stichting Oud-Puttershoek, Historische Vereniging ’s-Gravendeel, Historische Vereniging Oud-Beijerland en Oudheidkundige vereniging Het land van Strijen. Als dank overhandigde wethouder Cultuur en Erfgoed Harry van Waveren de eerste exemplaren aan vertegenwoordigers van deze organisaties.

De soldaten maakten deel uit van de 1st Canadian Infantry Division

Tijdens het onderzoek kwam er veel informatie naar boven uit zowel het gemeentelijk archief, als ook nationale en Canadese (oorlogs)archieven. Het was bekend dat de soldaten deel uitmaakten van onderdelen van de 1st Canadian Infantry Division. Maar deze divisie bestond uit wel 47 verschillende onderdelen. Gelukkig was op een foto van de Canadezen in Strijen duidelijk de contour van een baretembleem van de Royal Canadian Artillery te zien. Het waren dus voornamelijk soldaten van deze eenheid die toegejuicht werden in de Hoeksche Waardse dorpen.

Digitale versie of papieren exemplaar op inschrijving

Op www.gemeentehw.nl/75-jaar-vrijheid-in-de-hoeksche-waard/ staat de digitale versie van de publicatie. Een papieren exemplaar is ook mogelijk op inschrijving. Bij voldoende interesse laat de gemeente de publicatie tegen kostprijs drukken. Op de website staat een inschrijfformulier waarmee mensen hun interesse kenbaar kunnen maken. Zij ontvangen in de week van 1 november bericht of de publicatie op papier wordt uitgegeven en wat de kosten zijn (ongeveer € 3, afhankelijk van het aantal inschrijvingen).

Komende jaren volgen meer publicaties

Het gemeentelijk archief bevat een schat aan informatie. Daarom  is het de bedoeling dat er de komende jaren vaker publicaties worden uitgegeven rond een bepaald onderwerp. Begin 2021 staat de volgende al gepland over de geschiedenis van de ambtsketens van de  Hoeksche Waardse gemeenten (vanaf 1853).