Terug naar het overzicht

Coronaprik najaarsronde

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Corona is niet weg. Het virus kan weer opleven. Daarom gaat in oktober landelijk de coronaprik najaarsronde van start. Eerst alleen op afspraak en voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. GGD Zuid-Holland Zuid voert de campagne in onze regio uit. Er zijn in totaal 5 priklocaties waar men terechtkan op afspraak, waaronder 2 in de Hoeksche Waard.

Wie mag een prik halen en waarom is dat nodig?

De volgende groepen kunnen straks op afspraak een coronaprik halen:

 • mensen van 60 jaar of ouder;
 • mensen van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik (bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening), medisch hoog risicogroepen en zwangeren;
 • zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact kunnen dit najaar de coronaprik halen.

Met de coronaprik wordt de bescherming tegen corona weer op peil gebracht en wordt ziekenhuisopname of overlijden zoveel mogelijk voorkomen. In individuele gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten de genoemde doelgroepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid.

Uitnodigingsbrief of zelf een afspraak maken via planjeprik.nl

 • Bent u 60 jaar of ouder? Dan ontvangt u een uitnodigingsbrief van het RIVM voor het halen van de coronaprik bij de GGD.
 • Bent u tussen de 18 tot en met 59 jaar oud en ontvangt u jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik, of bent u zorgmedewerker, of bent u zwanger? Dan ontvangt u geen uitnodigingsbrief. U kunt zelf een afspraak maken bij de GGD. Dit is mogelijk vanaf 16 oktober en kan 24 uur per dag met DigiD via de website planjeprik.nl of tijdens kantooruren via 0800-7070.
 • Zonder afspraak een coronaprik halen bij de GGD kan nu nog niet. Later dit najaar wordt dat wel mogelijk. Wanneer en waar dat kan, zal te zien zijn op de website prikkenzonderafspraak.nl.

U kunt de coronaprik tot eind december 2023 bij de GGD halen.

Bent u zwanger of hebt u een doorverwijzing gekregen van een medisch specialist?

Dan kunt u het hele jaar door bij de GGD terecht. Met de coronaprik bescherm u uzelf tijdens de zwangerschap tegen ernstige ziekte door corona en wordt het risico verkleind dat uw kindje te vroeg geboren wordt. Voor u is de coronaprik daarom niet alleen dit najaar maar het hele jaar door beschikbaar, ook in 2024. Dat geldt ook voor volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen die door een arts worden doorverwezen voor de coronaprik.

De coronaprik is vrijwillig

U kiest zelf of u de coronaprik wilt. Een coronaprik is dus niet verplicht. Informeer uzelf goed, zodat u de juiste keuze kunt maken. Goed om te weten:

 • De coronaprik is gratis.
 • U krijgt de prik in uw bovenarm.
 • Neem een geldig identiteitsbewijs mee (rijbewijs, paspoort of ID-kaart)
 • Tijdens uw bezoek aan de priklocatie mag u een mondneusmasker dragen, maar het is niet verplicht.
 • U mag de prikker ook vragen om een mondneusmasker te dragen.
 • Verzet uw afspraak via planjeprik.nl/afspraak als u ziek bent of koorts hebt op de dag dat u de coronaprik krijgt.

Meer informatie?

Kijk op de website mijnvraagovercorona.nl. Op deze website vindt u veel informatie over corona en de coronaprik.