Terug naar het overzicht

Chris Buitendijk wordt eerste kinderburgemeester van Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op 25 november is de 10-jarige Chris Buitendijk uit Oud-Beijerland gekozen tot eerste kinderburgemeester van gemeente Hoeksche Waard. Chris wordt eind januari 2022 geïnstalleerd tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Vanaf dat moment mag hij burgemeester Bram van Hemmen ondersteunen. Chris: “Ik wil graag de kinderen uit de Hoeksche Waard vertegenwoordigen en onderwerpen bespreken die voor ons belangrijk zijn. Veilig fietsen of oversteken bijvoorbeeld.”

Taken kinderburgemeester

Chris is heel het jaar 2022 actief als kinderburgemeester van Hoeksche Waard. Hij kan onderwerpen bespreekbaar maken bij de gemeente die voor kinderen belangrijk zijn. Bij grotere gebeurtenissen is Chris samen met burgemeester Van Hemmen aanwezig. Denk aan de intocht van Sinterklaas of gesprekken met veteranen op 5 mei.

Hoe word je kinderburgemeester?

In oktober hebben we een oproep gedaan aan kinderen in groep 7. Iedereen die het een leuk idee leek om kinderburgemeester te worden, kon een filmpje insturen en vertellen waarom hij of zij kinderburgemeester wil worden. Uit alle inzendingen zijn door een selectiecommissie 4 kinderen gekozen, die op woensdag 24 november een kennismakingsgesprek hadden met de burgemeester. “Ik ben onder de indruk van de gesprekken. Ik vind het veelbelovend om te horen waar de kinderen zich voor in willen zetten, zoals speelplekken, armoede, sport en discriminatie”, aldus de burgemeester.

Bekendmaking

Bram van Hemmen: “Een keuze maken was echt lastig, want alle kandidaten kwamen erg goed over. Chris sprong er bovenuit door zijn enthousiasme, brede interesse en aandacht voor de wereld om hem heen. Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken volgend jaar.” Donderdag 25 november is de burgemeester het nieuws zelf gaan vertellen aan Chris. Met de kinderambtsketting in chocolade werd Chris thuis verrast. Ook kreeg hij een mand met kleine chocolaatjes. Die kon hij de volgende dag goed gebruiken.

Burgemeesters Chris Buitendijk en Bram van Hemmen

Feest in de klas

Vrijdag 26 november mocht Chris zijn klas namelijk verrassen met het leuke nieuws. De burgemeester verscheen op het smartboard in de klas en vertelde dat de nieuwe kinderburgemeester is gekozen en bij hen in de klas zit. Wie het was, daar werd nog even over gediscussieerd. Totdat Chris vertelde dat hij de eerste kinderburgemeester van Hoeksche Waard mag zijn. De mand met chocolaatjes kwam tevoorschijn en de hele klas heeft feest gevierd.

Benoeming

Eind januari wordt Chris benoemd (geïnstalleerd) tot kinderburgemeester tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Daarna zal snel de eerste bijeenkomst volgen waarop hij, met de speciale ambtsketting om zijn nek, met burgemeester Van Hemmen aanwezig zal zijn.

Jong HW Denkt Mee

Kinderen en jongeren zijn van groot belang voor de Hoeksche Waard. Zij zijn onze toekomst. Gemeente Hoeksche Waard vindt het dan ook belangrijk om met hen in gesprek te gaan over hun wensen en behoeften voor de toekomst van de Hoeksche Waard. Daarom zijn we gestart met het jongerenparticipatietraject Jong HW Denkt Mee. Een programma, waarmee we jongeren willen betrekken bij de lokale politiek. Via de website en het Instagram account Jong HW Denkt Mee kunnen jongeren hun ideeën delen met de gemeente. Ook kunnen ze daar reageren op vragen van de gemeente. Onderdeel van het programma is de benoeming van een kinderburgemeester.