Terug naar het overzicht

CBS De Parel uit Strijen winnaar van de E-waste Race 2021

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Tijdens de succesvolle E-waste Race Hoeksche Waard 2021, de scholenstrijd tegen elektronisch afval, zijn in totaal 15.936 elektronische apparaten opgehaald.

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van acht basisscholen uit Hoeksche Waard een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Hoeksche Waard. In totaal zamelden de scholen met hulp van de buurtbewoners maar liefst 15.936 oude elektronische apparaten in.

Het was een spannende race, maar basisschool CBS de Parel uit Strijen is met 4.808 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Piet van Leenen van gemeente Hoeksche Waard overhandigde de prijs aan de trotse school, een schoolreisje naar de Uitvindfabriek in Breda! De leerlingen, ouders en familieleden hebben hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk apparaten te verzamelen. Oproepen via social media, lokale kranten en digitale reclameborden langs de weg hebben mede gezorgd voor de winst.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. Met de E-waste Race brengen we het gescheiden inleveren van de apparaten onder de aandacht.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De RAD bedankt de winnaar en alle scholen die de afgelopen vier weken hebben meegedaan aan de E-waste Race: CBS De Parel (Strijen), Basisschool Groen van Prinsterer (Klaaswaal), SBO Het Pluspunt (Oud-Beijerland), CBS De Schelp (Puttershoek), OBS ‘t Anker (Heinenoord) CBS de Vliet (Klaaswaal), CBS De Weerklank (Westmaas), Eben Haëzerschool (Oud-Beijerland).

De E-waste Race Hoeksche Waard is een initiatief in samenwerking met de RAD en Weee Nederland. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.

U las zojuist een nieuwsbericht van RAD Hoeksche Waard.