Terug naar het overzicht

Bouw waterstoftankstation in Heinenoord van start

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Reizigers in de regio Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee stappen begin 2022 mogelijk in 1 van de 20 nieuwe waterstofbussen die vervoerder Connexxion dan inzet. Het waterstoftankstation bij de busstalling in Heinenoord voorziet de voertuigen dan van waterstof. De provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard, waterstofleverancier Everfuel en vervoerder Connexxion werken samen aan de realisatie van 1 van de grootste waterstoftankstations van Europa in Heinenoord. Op vrijdag 1 oktober gaven gedeputeerde Frederik Zevenbergen, wethouder Piet van Leenen (gemeente Hoeksche Waard) en Ben Dwars (concessiedirecteur Connexxion) met een schop in de grond het startsein voor de bouw van het waterstoftankstation in Heinenoord. 

In de regio Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee rijdt vervoerder Connexxion sinds juni 2020 al met 4 waterstofbussen. Begin 2022 komen hier nog eens 20 nieuwe Solaris waterstofbussen van het type Urbino 12 Hydrogen bij. Het nieuwe waterstoftankstation bij de busstalling in Heinenoord voorziet straks deze voertuigen van waterstof. In eerste instantie tanken alleen de bussen van Connexxion bij het waterstoftankstation. Door het opschaalbare ontwerp kan het station in de toekomst ook worden gebruikt door ander zwaar vervoer zoals vrachtwagens. Dat geldt nog niet voor personenauto’s, omdat de tankdruk anders is.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: “Met het waterstoftankstation en de waterstofbussen zetten we een grote stap op weg naar schoner vervoer en schonere lucht. Begin 2022 kunnen de nieuwe waterstofbussen groene waterstof tanken in Heinenoord. Dit geeft een grote impuls aan de groene waterstofeconomie in Zuid-Holland.”

Europese financiering

De 20 waterstofbussen van Solaris en het waterstoftankstation worden naast de subsidie van de Provincie Zuid-Holland, gefinancierd met Europese subsidies vanuit de projecten JIVE2 en Mehrlin en een nationale subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Groene waterstof

De levering van volledig groene waterstof was een eis van de provincie. De waterstof wordt door Everfuel geproduceerd in Nederland, Denemarken en Duitsland en op den duur vervoerd door volledig uitstootvrije trucks. Bij de start van het project zal dit nog gebeuren met voertuigen die rijden op fossielvrije diesel met een hoge CO2-reductie. 

Goede samenwerking

Voor de realisatie van dit waterstoftankstation werkt provincie Zuid-Holland intensief samen met verschillende partners. De gemeente Hoeksche Waard voor de vergunningverlening. Everfuel als exploitant van het waterstoftankstation en leverancier van groene waterstof. En Connexxion voor het materieel en het opleiden van de buschauffeurs. 

Duurzaam openbaar vervoer

Omdat we de gezondheid van reizigers en inwoners belangrijk vinden en werken aan een beter klimaat, willen we schone(re) manieren van vervoer. Daarom hebben we afgesproken dat uiterlijk in 2030 ál het openbaar vervoer in Zuid-Holland vrij moet zijn van schade­lijke uitstoot. Om aan deze duurzame ambitie te voldoen zetten we onder andere in op elektrische bussen, duurzame brandstoffen als waterstof, elektrische en hybride waterbussen en goede fietsvoorzieningen van en naar OV-haltes. In openbaar vervoer concessies geven we vervoerders hiervoor bindende richtlijnen mee en stimuleren we de overgang naar schoner en duurzamer openbaar vervoer.