Terug naar het overzicht

Beach Busters op recreatiegebieden om zwerfafval te voorkomen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Heeft u de Beach Busters al gespot op 1 van de recreatiegebieden in de Hoeksche Waard? Dit zijn enthousiaste mensen gehuld in een vrolijke outfit en een originele gedecoreerde hoed met afval. De Beach Busters gaan op een positieve manier met de recreatiegasten in gesprek over (zwerf)afval. Ze delen papieren afvalzakjes uit (van Nederland Schoon) en sporen iedereen aan om hun afval hierin te verzamelen en weg te gooien. Zondag 18 juli waren de Beach Busters bij de Oude Tol in Oud-Beijerland.

Het Beach Busters project is in 2015 bedacht door Recycle Valley

Een organisatie die educatieve programma’s en bewustwordingscampagnes organiseert op het gebied van (zwerf)afval. De Beach Busters worden door gemeentes en recreatieschappen ingezet om meer bewustwording te creëren onder bezoekers omtrent zwerfafval. Helaas blijkt vaak dat alleen het neerzetten van afvalbakken niet genoeg is voor het tegenhouden van zwerfafval. Zeker klein zwerfafval zoals sigarettenpeuken, maar ook plastic zakjes en blikjes blijven regelmatig liggen na een dagje in een recreatiegebied. Naast dat dit het bezoek een stuk minder mooi en prettig maakt, komt het afval vaak in het water terecht en zo uiteindelijk ook in de magen van de vissen of andere dieren.

Het succes van de Beach Busters

Het succes van dit initiatief ligt in de opgewekte en positieve toon waarop recreanten worden benaderd. Ze krijgen dan ook veel positieve reacties van bezoekers zoals: “Wat goed dat jullie dit doen!” of “Ik vind een schoon strand zo belangrijk!”. Ook kinderen zijn dol op de Beach Busters: het strand schoonprikken is een feest met echte afvalgrijpers en een belangrijke missie: “We maken het strand schoon voor de vissen en vogels!”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Beach Busters? Kijk dan op de website van Recycle Valley.