Terug naar het overzicht

Attentie! De brandweer zoekt jou

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De brandweer in Zuid-Holland Zuid zoekt nieuwe brandweervrijwilligers, ook in de Hoeksche Waard. Daarom is deze week voor acht brandweerposten, waaronder die van Strijen, Heinenoord en Mijnsheerenland een intensieve wervingscampagne gestart. Nieuw aan deze campagne is de lokale inkleuring en het uniforme selectietraject.

Het werven, selecteren en binden van vrijwillige brandweermensen is een uitdaging. Daarom heeft de brandweer Zuid-Holland Zuid dit nu regionaal opgepakt, waarbij ruimte is voor de lokale posten. Zij zetten bijvoorbeeld sociale media, posters en informatieschermen in om zoveel mogelijk publiciteit te krijgen. Voorheen werd dit voor elke brandweerpost afzonderlijk gedaan. Nu wordt er voor alle brandweerposten tegelijkertijd geworven.

Verwachtingsmanagement

Ook het selectietraject is vernieuwd. Brandweermensen hebben een breed takenpakket. Woordvoerder Gerben van den Boom van de brandweer Zuid-Holland Zuid: ‘We vragen dan ook veel van onze mensen, maar ze krijgen er ook veel voor terug. Het is een verantwoordelijke taak. Deze vraagt om een uniform selectietraject, waarbij kandidaten weten wat hen te wachten staat. Zo organiseren we voor kandidaten eerst een regionale informatiebijeenkomst op 28 april. Aansluitend volgt een selectietestdag op zaterdag 3 juli. Met een goede basisconditie en gezond verstand is dit traject prima te doorlopen. De kandidaten worden getest op  uithoudingsvermogen, fysieke gesteldheid en technisch inzicht. Vrijwel alle onderdelen zijn te trainen, zoals de coopertest en de zwemvaardigheid.’

Geen verschil

Bij de brandweer in Zuid-Holland Zuid zijn ruim 700 vrijwilligers werkzaam. Vrijwilligers zijn geen ‘amateur-brandweerlieden’. De opleiding en training zijn namelijk gelijk aan die van de beroepscollega’s. Het enige verschil is dat je als vrijwilliger geen dagtaak hebt aan je brandweerwerk. Vrijwilligers ontvangen een vergoeding voor alle werkzaamheden. Voor de wervingscampagne zoekt de brandweer specifiek collega’s in Dordrecht, Papendrecht, Goudriaan, Heerjansdam, Strijen, Mijnsheerenland, Boven-Hardinxveld en Heinenoord. Meer informatie over het brandweervak en de campagne staat op: www.gabijdebrandweer.nl.