Terug naar het overzicht

Actief College decor voor aftrap Open Monumentendag

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Dit weekend is het landelijke Open Monumentendag. Ondanks de coronacrisis openden meer dan 10 Hoeksche Waardse monumenten zaterdag hun deuren. Harry van Waveren, wethouder Monumenten & Erfgoed, trapte de dag – geheel passend bij het thema ‘Leermonument’ – tijdens een besloten bijeenkomst af in het schoolgebouw van het Actief College aan de Koninginneweg in Oud-Beijerland. Hij gebruikte hiervoor een gong en oude houten klepper die vroeger door een dorpsomroeper werden gebruikt. Deze waren voor de gelegenheid ter beschikking gesteld door Museum Hoeksche Waard.

Veel passie voor het behoud van monumenten

Tijdens zijn openingswoord roemde wethouder Van Waveren de monumenteneigenaren en de mensen, vaak vrijwilligers, die zich inzetten voor het behoud van monumenten. “Het is fantastisch dat deze mensen zoveel tijd en geld investeren om de Hoeksche Waardse monumenten te behouden voor de toekomst. Ze zijn gepassioneerd en doen veel extra, vaak meer dan hoeft. Dat waarderen wij als gemeente enorm.” Ook sprak de wethouder over hoe monumenten bijdragen aan het karakter van een plaats. “Je kunt je de Koninginneweg hier in Oud-Beijerland eigenlijk niet voorstellen zonder dit schoolgebouw. Het bepaalt in belangrijke mate het karakter van deze weg.”

Dit kalenderjaar lopen er voor het laatst scholieren door de gangen. Het Actief College verhuist namelijk naar een nieuwe locatie in Poortwijk. Directeur Rianne Koole vertelde de aanwezigen het een en ander over de verhuizing en over de geschiedenis van het techniekonderwijs in de Hoeksche Waard. Gemeente Hoeksche Waard wil het markante oude schoolgebouw graag behouden. Welke functie het krijgt is nog niet bekend. De wethouder kreeg van Pieter Jan in ’t Veld van de Historische Vereniging Oud-Beijerland ook nog, geheel coronaproof met een hengel, een usb stick overhandigd. Hierop staan foto’s en informatie van 25 monumenten in Oud-Beijerland. Na het officiële gedeelte werden de genodigden rondgeleid door het gebouw door enthousiaste leerlingen van het Actief College.

Deelnemende monumenten

Ook andere bezoekers waren deze dag van harte welkom voor een rondleiding in het gebouw van het Actief College. Verder was het aanbod tijdens Open Monumentendag 2020 niet groot maar wél divers. Van kerk tot museum, van luchtwachttoren tot boerderij, maar ook het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland en de tuin van het Hof van Moerkerken in Mijnsheerenland waren geopend voor bezoek.

Met het thema ‘Leermonument’ sloot de organisatie aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Heritage and Education’.

openingshandeling wethouder Van Waveren