Terug naar het overzicht

Aardappelbewaarplaats en stukje bos in Schuring overgedragen voor €1,-

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Provincie Zuid-Holland is eigenaar van de aardappelbewaarplaats en een strookje bos in Schuring. Met de provincie kwamen wij overeen om de aardappelbewaarplaats en het strookje bos voor het symbolische bedrag € 1,- over te dragen aan 2 stichtingen. Stichting De Stééne Hut wordt eigenaar van de aardappelbewaarplaats. Stichting Hoekschewaards Landschap krijgt het eigendom van het strookje bos aan de Schuringse Havenkade WZ.

Wethouder Van Waveren is blij dat de overdracht nu een feit is. “Met het sluiten van deze overeenkomsten dragen we bij aan de biodiversiteit, wordt een bijzonder stuk agrarisch erfgoed veilig gesteld en blijft het rustieke karakter van Schuring behouden. Ik ben erg tevreden over deze uitkomst.”

Gemeentelijk monument

De aardappelbewaarplaats is onlangs aangewezen als gemeentelijk monument. Het pand is bijzonder van vorm, omvang, locatie en bouwwijze. En is van grote betekenis geweest voor de streek en de ontwikkelingen in de Nederlandse en Hoeksche Waardse aardappelteelt. Stichting De Stééne Hut heeft plannen om de aardappelbewaarplaats te behouden tegen verder verval en wil het pand restaureren. Zo kan het bijzondere verhaal over het functioneren van de bewaarplaats en de historie van de landbouw in de Ambachtsheerlijkheid verteld worden.

Hoekschewaards Landschap wil het strookje bos in Schuring vooral behouden voor de natuur en de vele vogels en insecten die daar leven. Samen met omwonenden willen zij het beheer en onderhoud van het strookje bos vorm gaan geven.