Terug naar het overzicht

Aangepaste invulling 4 en 5 mei

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De traditionele vieringen en herdenkingen kunnen niet doorgaan zoals we dat alle jaren gewend waren. Maar we geven in gemeente Hoeksche Waard wel op andere manieren aandacht aan de herdenkingen op 4 mei en Bevrijdingsdag / 75 jaar vrijheid.

Herdenkingen 4 mei

Ieder jaar is er op 8 plaatsen in de Hoeksche Waard een officiële dodenherdenking. De herdenking start om 19.45 uur met de toespraak van burgemeester Bram van Hemmen op Radio Hoeksche Waard. Gevolgd door het Taptoe signaal en aansluitend 2 minuten stilte. Daarna wordt (zoals het 4/5 mei comité Nederland adviseert) gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. Aansluitend wordt het nummer ‘Air’ van Johann Sebastiaan Bach gespeeld, terwijl de kranslegging plaatsvindt bij de 8 monumenten in de Hoeksche Waard.

Dit jaar wordt de kranslegging gedaan door 1 gemeentebestuurder en 1 bestuurder van de Oranjevereniging. De herdenkingen zijn niet voor publiek en op iedere plaats is daarom een BOA of politieagent aanwezig om belangstellenden terug naar huis te verwijzen. De herdenkingen zijn te volgen op Radio Hoeksche Waard.

Aangepaste vlaginstructie 4 mei

Ook de vlaginstructie is dit jaar iets anders. In afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei (vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang), hangt de Nederlandse vlag dit jaar eenmalig van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. 

Bevrijdingsdag

Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen. In het magazine ‘75 jaar vrijheid in de Hoeksche Waard’ staat dat in ieder dorp
in de Hoeksche Waard een vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd. Helaas zijn deze en andere 5 mei activiteiten afgelast. Wilt u, indien mogelijk, de gehele dag de Nederlandse vlag laten wapperen, zodat we de vrijheidsviering gezamenlijk kunnen laten zien?