Geschikte locaties voor nieuwe laadpalen: geef uw mening!

In onze gemeente denken we actief na over hoe we toekomstbestendig en duurzaam kunnen wonen en leven. Elektrisch rijden hoort daarbij. Elektrisch rijden wordt nu al steeds populairder. En in de toekomst rijden in Hoeksche Waard waarschijnlijk meer auto’s op elektriciteit dan op benzine. Daarom willen we een goed netwerk van laadpalen ontwikkelen dat meegroeit met de vraag naar elektrisch laden. Helpt u ons hierbij?

Interactieve kaart

Tussen nu en 2030 komen er steeds meer openbare laadpalen bij in onze gemeente. Die kunnen niet zomaar overal staan. We hebben een interactieve kaart gemaakt met mogelijke geschikte plekken voor toekomstige laadpalen, op basis van (technische) eisen en uitgangspunten. Maar: zijn deze plekken ook echt geschikt? Dat willen we van u weten! U kent uw straat en buurt tenslotte het beste.

Niet overal tegelijk

U ziet op de kaart dat er soms op één plek meerdere locaties voor toekomstige laadpalen worden voorgesteld. Het is nu nog niet zeker of alle locaties ook echt benut gaan worden tussen nu en 2030. Dus: of er op elke plek ook echt een laadpaal komt te staan. Het plaatsen van een laadpaal gebeurt namelijk pas als:

  1. Er een aanvraag voor een openbare laadpaal komt van een inwoner (bijvoorbeeld via de website Laadpaal Nodig). De gemeente toetst de aanvraag  aan een aantal voorwaarden. En gebruikt de kaart om te kijken op welke plek de laadpaal kan komen.
  2. Uit de gegevens blijkt dat een laadpaal veel gebruikt wordt. Dan wordt er een bijgeplaatst op een locatie in de buurt, ook weer op basis van de kaart.

Door nu al met elkaar deze kaart vast te stellen tot en met 2030, hoeven we niet steeds per keer geschikte locaties te zoeken. En kunnen we dus snel actie ondernemen, nu én in de toekomst. Zo zorgen we samen we voor een toekomstbestendig netwerk van laadpalen in Hoeksche Waard.

Reageren op de voorgestelde locaties in de kaart: zo werkt het!

Van 7 tot en met 28 mei kunt u reageren op de interactieve kaart.  Elke mogelijk geschikte laadpaal locatie is gemarkeerd met een groene stip. Ziet u een stip op een plek waar volgens u inderdaad een laadpaal kan (of zelfs zou moeten) komen? Of juist een plek die zeker niet geschikt is? Klik op de stip en geef uw reactie! U mag op zoveel locaties reageren als u wilt.

Goed om te weten

Wij gaan als gemeente – en dat geldt dus ook voor de interactieve kaart – alléén over locaties in de openbare ruimte. Parkeerterreinen bij bijvoorbeeld scholen en supermarkten horen hier vaak niet bij.

Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2026 de plaatsingscriteria voor laadpalen veranderen. U kunt dan niet langer een laadpaal aanvragen. De palen worden dan geplaatst op basis van verbruik en bezettingsgraad van de laadpalen in de omgeving. U kunt dan nog wel een signaal afgeven via de website Laadpaal Nodig.

Meer informatie

Alvast veel dank voor uw reactie! Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? In de korte animatie ziet u hoe de interactieve kaart precies werkt. Of klik hieronder op de tab met antwoorden op veelgestelde vragen.

Over planning en plaatsing van publieke laadpalen

Waarom werken jullie met een interactieve plankaart?

Met behulp van de interactieve plankaart willen we op een handige en snelle manier in samenwerking met onze inwoners in één keer meerdere laadpalen op de beste locaties plaatsen. Dit helpt bij het verkorten van de doorlooptijden voor het plaatsen van laadpalen.

Waarom staan er zoveel mogelijke locaties voor laadpalen op de interactieve plankaart?

Op de plankaart staan alle locaties waar openbare laadpalen mogelijk zijn, als ze nodig zijn. Dit helpt ons om een goed netwerk van laadpalen te ontwikkelen dat meegroeit met de vraag naar elektrische laadpalen. Maar het betekent dus niet dat deze laadpalen meteen geplaatst worden. Dat hangt af van het daadwerkelijke gebruik van bestaande laadpalen en het aantal nieuwe aanvragen.

Wanneer komt er een nieuwe laadpaal, en waar is die plankaart dan voor?

Nieuwe laadpalen worden geplaatst op basis van 2 situaties:

  1. De gemeente houdt in de gaten hoe vaak bestaande openbare laadpalen worden gebruikt. Wordt een laadpaal in een buurt of straat heel vaak gebruikt? Dan plaatsen we extra laadpalen bij. De plankaart helpt ons de geschikte locaties te benutten.
  2. Inwoners die elektrisch (gaan) rijden en geen eigen oprit hebben, kunnen een openbare laadpaal aanvragen via de website Laadpaal nodig. Als gemeente kijken we of de aanvraag aan een aantal voorwaarden voldoet. Hierbij wordt ook gekeken naar de laadpaallocatie op de plankaart.

Hoe werkt de interactieve plankaart?

De interactieve plankaart geeft een overzichtelijk beeld van de bestaande en geplande laadpalen in onze gemeente. U ziet in één oogopslag waar alle mogelijk geschikte laadlocaties zich bevinden. Door op een locatie te klikken, kunt u uw mening geven met een duimpje omhoog of omlaag. Daarbij kunt u (anoniem) uw reactie kort toelichten.

Op de interactieve plankaart wordt een laadlocatie voorgesteld die ik niet goed vind. Wat kan ik doen?

Geef op de plankaart aan wat u van de locatie vindt door erop te klikken en een duimpje te geven (in dit geval omlaag). U kunt hierbij ook een toelichting geven in het tekstvak. Wij verzamelen alle reacties en maken op basis daarvan een definitieve keuze voor de meest geschikte locaties. Vervolgens wordt hierover een officieel verkeersbesluit genomen. Pas daarna zijn de locaties definitief. Onderdeel van de procedure om te komen tot dit verkeersbesluit, is een bezwaarmogelijkheid voor bewoners. Bent u het dus echt niet eens met de keuze voor een bepaalde locatie en u heeft daar een goede reden voor,  dan kunt u bezwaar maken.

Wie bepaalt uiteindelijk de locatie van de laadpaal in de openbare ruimte?

Als gemeente bepalen we uiteindelijk de locatie van een nieuwe laadpaal in de openbare ruimte. Bij het selecteren van locaties is met allerlei factoren rekening gehouden. Denk aan mogelijkheden voor bekabeling, zichtbaarheid en bereikbaarheid. Ook vragen we inwoners om met ons mee te denken en zo samen te zorgen dat onze laadpalen – nu én in de toekomst – worden geplaatst op de beste en zorgvuldig gekozen locaties.

Hoe bepaalt de gemeente of er een nieuwe laadpaal komt?

De gemeente houdt in de gaten hoe vaak bestaande openbare laadpunten worden gebruikt. Blijkt uit de gegevens dat een laadpunt heel vaak wordt gebruikt? Dan plaatsen we een extra laadpaal bij. De plankaart helpt ons om in dat geval snel te kunnen handelen.

Waarom zijn sommige eerder geplande laadpalen nog niet geplaatst?

Op de interactieve plankaart staan ook locaties van laadpalen die in voorbereiding zijn. Dit heeft ermee te maken dat er wat tijd zit tussen het bepalen van de locatie en de plaatsing ervan. Een laadpaal komt er niet zomaar, daar zijn veel partijen bij betrokken: gemeente, netbeheerder, laadpaalexploitant en een aannemer/installateur. Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor het aanwijzen van geschikte locaties. Daarbij moeten we rekening houden met heel veel factoren, zoals de afstand tot het elektriciteitsnet, de breedte van de stoep en de spreiding van de laadpalen in de wijk. De netbeheerder is nodig om alle kabels en leidingen in de grond te checken. Vervolgens moet de aangewezen plek afgezet worden en moeten de juiste verkeersborden erbij geplaatst worden. Een geschikte monteur moet ruimte hebben om de laadpaal te plaatsen.

Gaan de gekozen locaties voor toekomstige laadpalen ten koste van parkeerplaatsen?

Belangrijk om te weten is dat er pas laadpalen bij komen op het moment dat we zien dat hier ook echt behoefte aan is. Wordt een laadpaal in uw buurt weinig gebruikt? Dan komt er voorlopig geen nieuwe bij. Daarmee leidt het selecteren van locaties voor nieuwe laadplekken niet direct tot meer parkeerdruk. Dat neemt niet weg dat in sommige gevallen het plaatsen van een laadpaal betekent dat eigenaren van een brandstof auto niet meer op een plek kunnen parkeren. Dit kan op bepaalde locaties tijdelijk de parkeerdruk verhogen. Dat is natuurlijk vervelend. Tegelijkertijd weten we dat binnen afzienbare tijd de elektrische auto de norm zal zijn. Europese regelgeving verbiedt namelijk de verkoop van brandstofvoertuigen vanaf 2035. Op dat moment kan het zomaar zijn dat bezwaren over het plaatsen van laadpalen, omslaan in bezwaren vanwege te weinig laadpalen.

Mogen niet-elektrische auto’s parkeren bij een openbare laadpaal?

Op dit moment zien we nog dat niet-elektrische auto’s worden geparkeerd op plekken die bedoeld zijn voor elektrisch laden. Dat mag niet en de autobezitter loopt kans op een flinke boete.

Hoe zit het met laadpaalkleven, is dat ook verboden?

De term ‘laadpaalklevers’ wordt gebruikt voor elektrische rijders die hun auto ‘te lang’ aan een laadpaal laten staan. De kleefkracht van de ‘laadpaalklever’ blijkt echter mee te vallen. Maar een klein percentage van de laadsessies in 2024 zijn 24 uur of langer aangesloten aan de laadpaal. De meeste elektrische rijders gedragen zich net als andere autobezitters. Het grootste deel van de laadsessies start in de avond als mensen thuiskomen (tussen 17.00 en 20.00 uur) en eindigt de volgende ochtend bij vertrek (tussen 6.00 en 9.00 uur).

Je kunt tegenwoordig toch ook opladen vanuit een lantaarnpaal? Dat scheelt een hoop ruimte!

Een openbare laadpaal is op dit moment het meest voordelig in alle opzichten. Hij voldoet aan technische, kwaliteits- en veiligheidseisen en biedt gebruikersgemak. Het samenvoegen van lantaarnpaal en laadpunt brengt nadelen en hogere kosten voor de gebruiker met zich mee. Deze techniek is nu nog niet geschikt voor de grootschalige uitrol van laadpalen die de komende jaren nodig is.

Kun je ook andere voertuigen opladen via een laadpaal, bijvoorbeeld een scooter?

Nee, scooters en elektrische fietsen kunnen laden aan een ‘gewoon’ stopcontact. Over het algemeen is het dus niet zo moeilijk om een plek te vinden om deze op te kunnen laden. De focus ligt dus op het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s.

Waar kan ik als toekomstige e-rijder straks mijn auto opladen?

We stimuleren e-rijders om zoveel mogelijk te kiezen voor laden op eigen terrein, bijvoorbeeld op de oprit of in de garage. Een vergunning of ontheffing is hiervoor niet nodig. Niet iedereen beschikt over eigen terrein om te kunnen laden. In dat geval kunt u terecht bij openbare of semi-openbare laadpalen. De gemeente is verantwoordelijk voor het plaatsen van openbare laadpalen. De semi- openbare laadpalen staan bijvoorbeeld op parkeerplaatsen van winkels. De openbare laadpalen plaatsen wij als gemeente met behulp van de plankaart. Of en wanneer er ergens een nieuwe laadpaal komt, hangt af van het gebruik van de huidige laadpalen in de buurt. Worden ze veel gebruikt? Dan plaatsen we sneller een nieuwe laadpaal. Worden ze minder vaak gebruikt? Dan kan het langer duren. Staat er bij u in de buurt nog geen laadpaal? Of worden de laadpalen zoveel gebruikt dat u ze vaak niet kunt gebruiken? Dan kunt u een aanvraag doen voor een (extra) laadpaal. Dit kan via de website Laadpaal nodig. Er gelden wel voorwaarden. Bijvoorbeeld of er al een laadpaal in uw buurt staat en wat het verbruik van deze laadpaal is. Kijk op Overheid.nl voor meer informatie.

Waarom worden er niet meteen meer laadpalen in de openbare ruimte geplaatst?

We willen ervoor zorgen dat er genoeg laadpalen zijn, zodat iedereen met een elektrische auto kan blijven laden. In 2050 verwachten we dat bijna alle auto’s in de gemeente elektrisch zijn. Vanuit dat idee zouden we nu al veel meer laadpalen kunnen plaatsen. Toch is dat niet zo simpel. Nederland heeft een goed netwerk van laadpalen, maar dit netwerk moet stap voor stap meegroeien met het aantal elektrische auto’s. Daarbij moeten we ook rekening houden met de ruimte op straat en de parkeerdruk. We zoeken steeds naar een goede balans: genoeg laadpalen voor elektrische auto’s, maar ook voldoende plek voor auto’s die nog op fossiele brandstof rijden.