Terug naar de vorige pagina

A29 – Heinenoordtunnel afsluitingen in juni

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel (snelweg A29). De tunnel is daarom regelmatig afgesloten.

Wanneer is de tunnel dicht?

Richting Hoeksche Waard/Bergen op Zoom

  • op vrijdag 9 juni van 00.00 tot 05.00 uur

Richting Rotterdam

  • op donderdag 8 juni van 00.00 tot 05.00 uur

Op- en afritten

Houd er rekening mee dat op- en afritten 15 minuten eerder sluiten dan de tunnel.

Werkkalender

Met de werkkalender van Rijkswaterstaat weet u precies waar en wanneer er in 2023 werkzaamheden zijn .

Omleidingsroutes

Afsluitingen richting Hoeksche Waard/Bergen op Zoom (van noord naar zuid)

  • Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de A15 en A16/A17.
  • Verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de A16 en N217.
  • Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en de N57.

Overzichtstekening omleidingsroute

Afsluitingen richting Rotterdam (van zuid naar noord)

  • Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de A16/A17 en A15.
  • Verkeer uit de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en A16.

Overzichtstekening omleidingsroute

Kiltunnel tolvrij

Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichting tolvrij is. De Kiltunnel is vanaf een half uur voor de afsluiting van de Heinenoordtunnel tolvrij.

Omleidingen (brom)fietsers

Bij afsluitingen van het fietspad aan de kant van Barendrecht is de omleiding voor fietsers van/naar Hoeksche Waard via de Achterzeedijk. Borden geven de omleiding aan.

Extra reistijd

Tijdens de afsluitingen moet het wegverkeer rekening houden met extra reistijd. In de nachten en weekenden varieert dat van 15 tot 45 minuten. Bij afsluitingen op doordeweekse dagen kan deze in de spits oplopen tot een uur.

Gratis overtocht voor (brom)fietsers

De fiets is op korte afstanden een goed alternatief voor de auto. Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel is de overtocht bij de veerponten Rhoonsveer (tussen Oud-Beijerland en Rhoon) en Puttershoek (tussen Puttershoek en Zwijndrecht) gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Het veer tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen is tolvrij voor (brom)fietsers, scooters en motoren met hun bijrijders als de tunnel die dag van 00.00 uur tot 24.00 uur gesloten is.

Hinder beperken en files vermijden

Om de hinder te kunnen beperken treft Rijkswaterstaat maatregelen. Zoals werken in perioden met het minste verkeer op de weg (nachten, weekenden en vakanties), aanpassingen van bestaande wegen om de doorstroming op gang te houden, het in stand houden en extra inzet van het openbaar vervoer, het stimuleren van fietsen op korte afstanden en uiteraard communicatie, ook voor het internationale wegverkeer. Geadviseerd wordt om files te vermijden door de reis uit te stellen als het kan, niet te reizen als het niet per se hoeft of als het mogelijk is thuis te werken, vooral bij de afsluitingen op werkdagen en in beide richtingen.

Openbaar vervoer

Door het in stand houden van het openbaar vervoer is de bus ook een goed alternatief voor de auto. Als de tunnel in de A29 dicht is, gaan de lijnbussen door de naastgelegen Tweede Heinenoordtunnel. Tijdens langdurige afsluitingen in beide rijrichting, in mei en augustus, komen tussen busstation Heinenoord en de stations Rotterdam-Zuid, Lombardijen en Barendrecht directe verbindingen (pendelbussen). De dienstregeling en het actieftarief voor de pendelbussen is te raadplegen via de website van Connexxion en via 9292OV.

(Brom)fietsers

(Brom)fietsers ondervinden zeer beperkt hinder. De buis voor fietsers van de Tweede Heinenoordtunnel blijft open. Om drukte op de omleidingsroutes en op de lokale wegen in de Hoeksche Waard te beperken wordt fietsen extra gestimuleerd. Er komen probeeracties voor de elektrische fiets, kortingsacties en een leuke app met fietschallenges via Ways2Go. Door deze acties, gratis overtochten bij de veerponten voor fietsers en het ophogen van de frequentie en vergroten van de capaciteit van de pont Rhoonsveer en het veer bij Puttershoek tijdens de afsluitingen in de meivakantie en augustus, wordt fietsen extra aantrekkelijk.

Ondersteuning voor bedrijven

Zuid-Holland Bereikbaar en het Brabants Mobiliteitsnetwerk zijn door Rijkswaterstaat ingezet om samen met bedrijven en instellingen te kijken wat zij kunnen doen en wat nodig is om de hinder voor hun bedrijfsvoering, werknemers en /of bezoekers te beperken. Meer informatie staat op de website Hoeksche Waard – Samen Bereikbaar

Meer informatie

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel is te vinden op de website van Rijkswaterstaat. Daar vindt u ook informatie over de maatregelen die Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u kunt doen om files te vermijden en zo de hinder voor uzelf én anderen te beperken.

U kunt zich via de website van Rijkswaterstaat ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin Rijkswaterstaat u op de hoogte houdt van de werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via Facebook.

Kijk voor route informatie op de website verkeersinfo van Rijkswaterstaat of op de website van A naar Beter.