Wegwijs bij eerste stappen op de woningmarkt

Je wilt uit huis, zelfstandig wonen. Een spannende tijd breekt aan en als starter op de woningmarkt is het verstandig je goed te laten informeren over wat er mogelijk is. Wil je huren of ga je meteen op zoek naar een koophuis? Tijdens de Week van de Starter van 28 september tot 4 oktober bieden verschillende woningmarktexperts  je alle informatie die je nodig hebt bij de zoektocht naar je eigen plek. De Week van de Starter is een initiatief van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en verschillende partijen in de woonbranche.

Informatie voor starters op 1 plek

Als starter op de woningmarkt sta je voor veel keuzes. Hoe kom je aan een betaalbare woning? Wil je huren of kopen? Kom je in aanmerking voor financiële regelingen? En waar moet je dan rekening mee houden? Gelukkig sta je er niet alleen voor. Er zijn veel partijen die je graag wegwijs maken bij je eerste stappen op de woningmarkt.

Om woonstarters op weg te helpen is het deze week de Week van de Starter. Het is een initiatief van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en verschillende partijen in de woonsector.  Gemeente Hoeksche Waard omarmt dit initiatief. Wil je meer weten wat de gemeente voor jou kan doen? Kijk dan eens rond op deze website en laat je informeren en inspireren.  

Weet je trouwens dat alle betrouwbare informatie voor woonstarters vanaf nu op 1 plek staat? Op de website Starten op de woningmarkt. Niet alleen als je een huis wilt kopen, maar ook voor beginnende huurders is de website een informatiebron. Deze website is een samenwerkingsinitiatief van 10 verschillende partijen in de woonsector.

Huren, kopen en andere mogelijkheden

Ga je voor het eerst op jezelf wonen in de Hoeksche Waard? Dan kun je kiezen voor een huur- of koophuis.

Wil je huren?

Een sociale huurwoning staat niet meteen voor je klaar. Het duurt een tijdje voor je in aanmerking komt. Schrijf je daarom zo vroeg mogelijk in bij HW Wonen. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet je aan een aantal (inkomens)voorwaarden voldoen.  Het is verder belangrijk dat je laat zien dat je zoekt. Hoe meer je reageert, hoe meer kans je maakt! De volgende huurtips kunnen je helpen naar die droomwoning:

  • Spaar die punten Elke week kun je op 2 woningen reageren. Elke reactie levert je 1 punt op. Heb jij de meeste punten? Dan is de woning voor jou!
  • Punten houden Reageer in ieder geval 1 keer per jaar. Anders vervalt je inschrijving en ben je jouw verzamelde punten ook kwijt. Niet vergeten dus!
  • Reageer slim Je mag 1 keer per jaar een woning weigeren. Dus heb je al flink wat punten verzameld? Reageer dan alleen nog op woningen die bij jou passen. Slim bezig! Kijk voor meer informatie op de website van HW wonen.

Met een hoger inkomen is huren in de vrije sector ook een optie. Dit kan bij HW Wonen, maar ook via makelaars. Kijk ook eens op de website van Funda.

Huurtoeslag

Als je in een zelfstandige woning gaat wonen, kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Huurtoeslag kan handig zijn als je inkomen (nog) niet zo hoog is. Je hebt dan een steuntje in de rug om je huur te kunnen betalen. Voor informatie over huurtoeslag kun je kijken op de speciale website voor toeslagen van de overheid.

Hoe hoog de toeslag precies is, hangt af van de huurprijs, jouw inkomen, leeftijd en hoe je woont. Want de ruimte die je huurt moet een eigen toegangsdeur, keuken en wc hebben.

Huurcommissie

Als huurder heb je natuurlijk rechten en ook plichten. Dat geldt net zo goed voor verhuurders: particuliere verhuurders én woningcorporaties. Daarom is het goed om te weten dat er een onpartijdige organisatie is waar je als huurder terecht kunt. Bijvoorbeeld bij een conflict over het onderhoud of als je een vraag hebt.  Wil je weten of jouw verhuurder wel de juiste huurprijs rekent? Check het nu op de website van de huurcommissie.

Wil je kopen?

Laat je dan goed informeren! Er zijn verschillende onafhankelijke adviseurs die jou kunnen helpen op financieel gebied of  jou kunnen wijzen op zaken waar je zelf niet zo gauw bij stilstaat. Vaak moet je voor deze adviezen betalen, maar op de lange termijn bespaar je hiermee meestal wel veel geld.

Kopen met een starterslening
Als startende koper kun je in de Hoeksche Waard een extra starterslening bij de gemeente aanvragen.

Dit is een aanvulling op je maximale hypotheek. De voorwaarden voor deze lening zijn gunstig. Zo helpen we je met het kopen van je eerste woning, waar je misschien anders nog jaren voor had moeten sparen. Klik hier voor meer informatie over de starterslening.

Te koop: voormalige huurwoning

Ja, je leest het goed: woningcorporatie HW Wonen verkoopt regelmatig voormalige huurwoningen. Voor jou is dat misschien wel superinteressant. Want wil je zo’n voordelige woning kopen en ligt jouw jaarinkomen onder € 50.000,–? Dan krijg je zelfs voorrang in de selectieprocedure!

Welke voormalige huurwoningen er allemaal te koop staan vind je op de website HW wonen.

Andere mogelijkheden

Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden in de Hoeksche Waard als kopen of huren je niet lukt? We zetten een paar interessante alternatieven voor je op een rij. Misschien past de vrijheid van antikraak goed bij je? Of wil je van begin af aan juist de touwtjes al in handen en begin je liever zelf een bouwproject?

Antikraak of leegstandsbeheer

Voor een klein prijsje woon je antikraak. Je trekt tijdelijk in een school, oud kantoor of leegstaande villa. En omdat jij er woont, kan het pand niet gekraakt worden. Bedenk wel dat je officieel een beheerder bent en géén huurder. Je hebt dus geen recht op huurbescherming. Wat betekent dat precies? Simpel: je woont voor een prikkie, maar als de eigenaar van het pand jouw contract opzegt, heb je soms maar een paar dagen om je spullen te pakken en te vertrekken. Wil jij voordelig wonen in een leegstaand pand? Google dan eens op ‘antikraak wonen Hoeksche Waard.

Je eigen woningbouwinitiatief

Heb je heel andere woonplannen en zie je kans om zelf een project op te starten? Dat kan ook. Er zijn in de Hoeksche Waard al vaker zulke initiatieven geweest, dus we helpen je graag. Bedenk je wel dat er bij zo’n proces best veel komt kijken. Je eigen woningbouwinitiatief begint natuurlijk met een geschikte plek. Soms kan een makelaar je daarbij helpen of plaats een oproep. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn? De gemeente denkt graag met je mee.

Het verhaal van Antonie

Antonie (26) wilde na zijn studie aan Hogeschool Rotterdam graag in de Maasstad blijven wonen.  “Ik  had net een baan en ging op zoek naar een huis in Rotterdam. Maar een betaalbare woning is met mijn inkomen hier bijna niet te vinden. Toen hoorde ik van de starterslening in de Hoeksche Waard. Ik ben hier geboren en getogen dus het was voor mij een logische stap op het eiland verder te zoeken naar een woonplek.” Het bleek een schot in de roos: dankzij de extra lening tegen gunstige voorwaarden is Antonie nu bewoner van zijn eerste eigen woning. “En dat op een kwartier rijden van mijn werk in Rotterdam.”

Meer kansen voor starters op de woningmarkt. 

Wie tussen de 18 en 35 jaar oud is en voor het eerst een eigen huis koopt, hoeft vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Op dit moment bedraagt de belasting voor alle woningkopers 2% van de koopsom, maar hier komt dus verandering in. Het kabinet hoopt dat er door deze maatregel meer doorstroming komt op de woningmarkt. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.