Spring naar content

Met welk identiteitsdocument mag ik stemmen?

Om te kunnen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing moet u de Nederlandse nationaliteit hebben. Heeft u buiten de Nederlandse nationaliteit nog een tweede nationaliteit? Dan kunt u zich in bepaalde gevallen ook identificeren met buitenlandse documenten.

In het onderstaande schema is aangegeven met welke documenten u zich in het stemlokaal kunt identificeren.

DocumentUitgegeven in:
NederlandAlle EU-lidstaten + IJsland, Liechtenstein en NoorwegenZwitserlandOverige landen
PaspoortJaJaJaJa/Nee *
RijbewijsJaJaNeeNee
IdentiteitskaartJaJaJaNee
VreemdelingendocumentJan.v.t.n.v.t.n.v.t

* Mits in combinatie met een in Nederland uitgegeven vreemdelingendocument zoals de gedurende de vrije termijn (periode van 3 maanden waarin een persoon in Nederland verblijft, maar nog geen verblijfsdocument heeft) aangewezen Sticker Verblijfsaantekeningen Algemeen. Bij rechtmatig verblijf na de vrije termijn kan een kiezer zich legitimeren met een verblijfsvergunning. Voor de specifieke eisen die aan de documenten worden gesteld, zie artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht.

Bent u uw identiteitsbewijs verloren of is dit gestolen? Dan kunt u zich in het stemlokaal identificeren met een kopie van het proces-verbaal van de vermissing, in combinatie met een document met daarop uw naam en foto (bijvoorbeeld een persoonlijke ov-chipkaart).

U mag stemmen met een identiteitsbewijs dat op de dag van de stemming maximaal 5 jaar is verlopen. Dit geldt voor stemmen met een stempas, een volmacht of een kiezerspas.