Spring naar content

Ik ben blind/slechtziend. Waar kan ik zelfstandig mijn stem uitbrengen?

Heeft u een visuele beperking? Dan kunt u in onze gemeente zelfstandig stemmen met behulp van een stemmal en een soundbox met een gesproken kandidatenlijst (gemeentehuis in Oud-Beijerland). Ook zijn er kandidatenlijsten in braille beschikbaar (gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland) of in een groot lettertype (op alle 45 stembureaus). Verder is er op elk stembureau een loep met verlichting aanwezig en kunt u een stembureaulid vragen om hulp bij het uitbrengen van uw stem.

Kandidatenlijst in braille

Voor blinden en slechtzienden is de kandidatenlijst in braille opgesteld. U kunt deze gebruiken in de stembureaus in de gemeentehuizen in Maasdam, Sportlaan 22 en Oud-Beijerland, W. van Vlietstraat 6. Beide stembureaus zijn geopend op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur.

Stemmal en soundbox

U kunt op 15, 16 en 17 maart in het stembureau in het gemeentehuis in Oud-Beijerland ook een stemmal en soundbox met een gesproken kandidatenlijst gebruiken. De stemmal is speciaal voor het stembiljet ontwikkeld. U legt de mal met gaatjes over het stembiljet. De soundbox met koptelefoon vertelt u vervolgens welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij krijgt u ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen.

Op de mal zelf zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. U vindt de juiste kandidaat door onder de partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kunt u daarna het gewenste vakje rood kleuren.

Lees de instructie van de stemmal en soundbox.