Hoe ziet de verkiezingsdag eruit?

Alle ‘gewone’ stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur. Voor de verkiezingsbus zijn er afwijkende tijden. Het is de bedoeling dat de stembureaus ruim voor opening bemand en ingericht zijn. In uw definitieve benoemingsmail kunt u lezen hoe laat u waar verwacht wordt.  

De voorzitter heeft de beschikking over een speciale app. Met deze app kan hij/zij contact opnemen met het team Verkiezingen om eventuele vragen/opmerkingen te bespreken. Het gebruik van deze app wordt tijdens de voorlichtingsbijeenkomst voor de voorzitters extra toegelicht.

Van elk stembureau worden na 21.00 uur de stemmen op partijniveau geteld. Hiervoor zetten we naast de voorzitter en stembureauleden ook tellers in. De eindtijd van de verkiezingsdag ligt niet vast. Dit is afhankelijk van de opkomst bij deze verkiezingen en hoe lang het tellen van de stemmen duurt.

Als het tellen klaar is, tekenen de aanwezigen het proces-verbaal en helpt iedereen mee om alles netjes in de stembus op te bergen. De voorzitter gaat met 1 stembureaulid het proces-verbaal, de sleutel van de stembus en overige zaken op de vooraf afgesproken locatie inleveren. Van de overige leden/tellers blijven 2 personen achter bij de stembus. Deze wordt zo snel mogelijk door collega’s van de Buitendienst opgehaald. Als alles is opgehaald en de locatie is afgesloten, zit ook de verkiezingsdag voor deze personen erop.

De volgende dag worden de stemmen op kandidaatniveau geteld bij de centrale stemopneming (CSO). Meer informatie hierover kunt u nalezen bij “Wat houdt de centrale stemopneming (CSO) in?”.