Pagina opties

Groter

Valpreventietraining helpt ouderen van hun valangst af

Wie ouder wordt, loopt een groter risico om te vallen. En juist bij ouderen kan een val leiden tot flinke complicaties, met een medische behandeling tot gevolg. Een valpreventietraining kan een goede opstap zijn om het risico op valongevallen te verminderen. Zo’n training bestaat: ‘Vallen Verleden Tijd’, onder leiding van een fysiotherapeut en een bewegingsagoog.

Eén op de drie ouderen valt minstens eenmaal per jaar. De ouderdom gaat meestal gepaard met een verminderd evenwichtsgevoel. En mensen die eenmaal een keer onderuit zijn gegaan, worden bang om te vallen. Dat kan ertoe leiden dat ze de deur niet meer uitkomen en daardoor hun contacten nog verder zien verminderen. Daarom is er nu de valpreventietraining. Deze training wordt aangeboden door het Paramedisch Centrum Hoeksche Waard (PMC) en is vooral bedoeld is om de balans, coördinatie en conditie op te vijzelen.

Balans, coördinatie en conditie

Deelnemers doorlopen daarvoor een evenwichtsparcours, waarbij ze leren om te gaan met obstakels die ze in het dagelijks leven ook tegen kunnen komen. Bijvoorbeeld lopen met een paraplu of met een dienblad of lopen terwijl er muziek te horen is. Ook doen deelnemers mee aan sport- en speloefeningen. Die oefeningen helpen hen om zich veilig te bewegen in drukke omgevingen. Door het uitvoeren van sport- en spelelementen krijgt ook de conditie een impuls.

Verder leren de ouderen ook technieken over hoe je veilig op kunt staan als je tóch gevallen bent. Bang dat er fysieke schade ontstaat hoeven de deelnemers niet te zijn. Voor de valoefening liggen dikke gymmatten klaar.

Partners

Het Paramedisch Centrum Hoeksche Waard heeft het project geïnitieerd. Het is echter tot stand gekomen dankzij de inzet van een aantal partners. Stichting Randori is er één van, omdat de oefenruimte van Randori ideaal is voor de training. Ook zijn er contacten met het sociaal beleidsteam van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard. Dat leverde niet alleen welkome financiële ondersteuning vanuit het Innovatiebudget op, maar ook aanvullende contacten met andere partners.

Contacten met  huisartsen en de GGD zijn ook gelegd. Zij kennen de training en kunnen inwoners doorverwijzen.

‘Bewezen effectief’

Nienke de Wit van het Paramedisch Centrum Hoeksche Waard is overtuigd van de effectiviteit van de valpreventiecursus. ‘Het valpreventieprogramma halveert het aantal valincidenten, vermindert de valangst bij ouderen en zorgt ervoor dat ouderen gevaarlijke situaties kunnen herkennen en weten hoe ze hierop moeten inspelen. Er is bewust gekozen voor dit programma, omdat het bewezen effectief is en door een aantal zorgverzekeraars deels vergoed wordt. Het RIVM Centrum Gezond Leven heeft het valpreventieprogramma Vallen Verleden Tijd de hoogst mogelijke erkenning gegeven.’

Cursus en meer informatie

In 2019 worden er cursussen gegeven. Hiervoor zijn nog plekken beschikbaar. Voor meer informatie over de valpreventiecursus kunt u 0186 - 57 14 47 bellen of mailen naar nienke.de.wit@pmc-hoekschewaard.nl.

Binnenkort staat er ook meer informatie op de website www.pmc-hoekschewaard.nl.