Pagina opties

Groter

Project ‘Adopteer een opa of oma’ noteert eerste succesvolle matches

Een opa of oma adopteren? Ja zeker, dat kan. Want veel ouderen zijn alleen. In de Hoeksche Waard is daarom een project gestart, waarbij kinderen worden gekoppeld aan zo’n opa of oma met weinig contacten. Leuk voor jongens en meisjes die graag iets doen voor een oudere, gezellig voor de alleenstaande. Het project ging vorig jaar van start. Inmiddels zijn de eerste ‘matches’ succesvol.

Het project ‘Adopteer een opa of oma’ is een samenwerkingsverband tussen Alerimus, basisschool De Takkebosse in Numansdorp en V&R Welzijn. Het initiatief is in het leven geroepen, omdat veel ouderen lang niet altijd iemand in de familie hebben die naar hen omkijkt. Eenzaamheid ligt dan al gauw op de loer. En voor veel kinderen is het leuk om er een opa of oma ‘bij’ te hebben. Zo haalt het project meer ouderen uit hun isolement.

Impuls voor sociale controle

Omdat ook de ouders van de kinderen er nauw bij betrokken zijn, krijgt de sociale controle een impuls. Zo kan er eerder worden gesignaleerd of er hulp van professionele instanties moet worden ingeschakeld. En er is nóg een voordeel: kinderen ontdekken al op vroege leeftijd dat het fijn kan zijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Daardoor legt de Hoeksche Waard meteen een goede basis voor toekomstige vrijwilligers.

Zorgvuldige aanpak

Natuurlijk is ‘Adopteer een opa of oma’ een project dat vraagt om een zorgvuldige aanpak. En die is er ook. Vorig jaar september is er een begin gemaakt met het informeren van ouders en kinderen. Wat kunnen zij verwachten? Waar moet je rekening meehouden? Kinderen reageerden vaak enthousiast op de uitleg. Dat heeft ertoe geleid dat er al een aantal aanmeldingen zijn.

Minister De Jonge

Opvallend genoeg bleef de interesse van de andere doelgroep, de ouderen, in eerste instantie wat achter. Ook omdat toegeven dát je eenzaam bent, nog altijd een hele stap is. Toch zijn er inmiddels een paar succesvolle matches tot stand gekomen. Iets wat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook heeft kunnen constateren. Op 19 december bracht hij een bezoek aan een geadopteerde oma en het ‘adoptiegezin’.

Aanvulling op leven

Coördinator welzijn Saskia Batenburg, namens Alerimus betrokken bij het initiatief: ‘Zowel de kinderen als de ouderen zijn blij dat ze meedoen aan het project. Ze vinden het een aanvulling op hun dagbesteding en hun leven. De geadopteerde ouderen en de kinderen met hun ouders hebben we duidelijk uitgelegd waar het project voor is, hoe het werkt en wat voor hen de voordelen zijn. Ook benoemen we wat eventueel minder goed zou kunnen gaan. Zo weten zij waar ze aan beginnen. Die openheid voorkomt teleurstellingen.’

Innovatiebudget

Geld om het plan te financieren is afkomstig uit het budget 'Veranderen doen we samen' van de gemeenten. ‘Die bijdrage is voor ons nodig, omdat wij geen geld kunnen gebruiken dat zo hard nodig is voor de zorgverlening. We willen wel graag ouderen uit hun isolement halen. Zonder geld te kunnen investeren, zouden ouderen minder prettig thuis kunnen blijven wonen. De komende tijd hopen we meer ouderen te kunnen laten ‘adopteren’ door iedereen erop te wijzen hoe leuk en nuttig dit project is.’