AutoMaatje staat startklaar om ouderen weer mobiel te maken

In 2018 heeft ‘Vrijwillig Vervoer’ in de Hoeksche Waard een doorstart gemaakt. Het project is verder gegaan onder de naam ‘AutoMaatje’ van de ANWB. De opzet bleef ongewijzigd: inwoners die geen auto hebben of niet van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken, kunnen instappen bij vrijwilligers die hen van A naar B brengen.

‘Goedemorgen meneer De Vries, waar gaat de rit heen vandaag?’ Op een zonnige dinsdagmorgen stopt een Opel Meriva bij een huis ergens in de Hoeksche Waard. ‘Ha Bert, blij je weer te zien! We gaan vandaag op bezoek bij een oude schoolkameraad van me in Oud-Beijerland!’ Met een brede glimlach stapt meneer De Vries (81) in. Hij heeft al jaren geleden zijn rijbewijs moeten inleveren en is ook niet meer mobiel genoeg om met het openbaar vervoer te kunnen. Het project AutoMaatje is zijn redding.

Via AutoMaatje stellen vrijwilligers hun auto en tijd beschikbaar om anderen mobiel te houden. Dat kan zijn voor een afspraak bij de huisarts, een bezoekje aan een vriend of vriendin of gewoon een boodschap in het dorp. De noodzaak is hoog. Van de vier miljoen ouderen die Nederland telt, is een kwart eenzaam. Vooral omdat ouderen zelf niet meer mobiel zijn en ook geen mogelijkheden meer hebben om de bus of de trein te nemen.

Voordelen van AutoMaatje

In eerste instantie zou Vrijwillig Vervoer al dit eerste kwartaal opgaan in AutoMaatje. Die prognose bleek te optimistisch, zegt Marjan Rijsdijk van Welzijn Hoeksche Waard. ‘Het is meer werk gebleken dan verwacht. Dit had onder andere te maken met de vragen die er waren onder de bestaande vrijwilligers. Inmiddels hebben we de chauffeurs en planners kunnen overtuigen van de voordelen van AutoMaatje.’

Gebruiksvriendelijk programma

Eén van die voordelen is dat het project nu officieel onder de ANWB valt. Daardoor kan het project gebruikmaken van een gebruiksvriendelijk programma om ritten te plannen. Ook kan AutoMaatje ‘meeliften’ met de folders die de ANWB al heeft ontwikkeld, zij het met een regionale uitstraling. Ook de landelijk verspreidde Kampioen van de ANWB wordt ingezet om bekendheid te geven aan Automaatje en dat leidt er hopelijk toe dat nog meer mensen weten dat ze hiervan gebruik kunnen maken.

Instaptarief vervalt

Marjan: ‘De werkwijze zal in wezen niet veel verschillen van de oude werkwijze. Wel veranderteen aantal dingen, zoals de prijs. Die gaat naar 30 cent per kilometer. Het instaptarief vervalt. Dat heeft te maken met de wetgeving voor taxivervoer, de belasting en de verzekering.’ Daarmee voldoet AutoMaatje aan alle regels. Ook vrijwilligers hebben te maken met die regels. Zij moeten over een VOG beschikken, een Verklaring Omtrent het Gedrag. ‘VOG-formulieren zijn niet alleen naar de chauffeurs verstuurd, maar ook naar de planners. Deze VOG’s worden vergoed door Welzijn, met het geld dat we hiervoor uit het Innovatiebudget van de gemeenten hebben ontvangen.’

Vliegende start

AutoMaatje krijgt in de Hoeksche Waard in ieder geval een vliegende start. Vorig jaar zijn er maar liefst 2238 ritten gemaakt voor inwoners. De helft van dit aantal had een medische reden. Bij het project zijn inmiddels tachtig vrijwillige chauffeurs betrokken. Het merendeel van de ritten wordt aangevraagd vanuit Oud-Beijerland. Op woensdag 20 juni is er nog een officiële ‘overdracht’ van Vrijwillig Vervoer naar AutoMaatje. Dan staat de eerste rit onder de noemer van AutoMaatje op het programma.

Meer weten?

Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Marjan Rijsdijk of Rob Bergevoet van Welzijn Hoeksche Waard, bereikbaar via 088 - 730 89 00.