Pagina opties

Groter

Odensehuis Hoeksche Waard

Stel je wordt vergeetachtig, bent regelmatig iets kwijt, weet soms de weg of de dag niet meer. Er ontstaat steeds meer stress als je iets wilt doen en je wordt hier erg onzeker van. Steeds meer mensen krijgen hiermee te maken. We hebben het dan over meer dan ouderdomsvergeetachtigheid, waar we allemaal wel eens last van hebben. Bij partners of kinderen groeit het ‘niet pluis gevoel’, maar ook bij de persoon zelf. Praat erover met de huisarts, loop eens binnen bij het geheugenspreekuur van de casemanager of kom eens langs in het Odensehuis Hoeksche Waard, een inloop- en informatiecentrum voor alle inwoners van de Hoeksche Waard. Hier vindt u veel informatie, tijdschriften en boeken over het onderwerp en is altijd iemand die u welkom heet en met u in gesprek gaat.

Veel mensen lijken zich er voor te schamen, men denkt soms gek te zijn en velen durven het niet te benoemen, laat staan het aan buren en familie te vertellen. Toch is dit nodig en belangrijk om het zelf met elkaar te accepteren, zodat je daarna hulp en ondersteuning kan gaan zoeken. Het is belangrijk om te weten wat dementie is en hoe je er het beste mee om kan gaan. Het lijkt alsof je gereedschap beschadigd is, maar je bent en blijft een mens en zo wil je ook met anderen in contact zijn.

Grote toename mensen met dementie

Er is een grote toename van het aantal mensen met dementie in de HW in 2030, volgens de prognose wordt het aantal mensen met dementie verdubbeld.  Dit betekent ook toename van de overbelasting van mantelzorgers en dit maakt ondersteuning hard nodig. Dit is wat het Odensehuis wil bieden. Er zijn o.a. 2 gespreksgroepen voor mantelzorgers/lotgenoten en een groep speciaal voor kinderen van ouders met dementie is begin november gestart.

Doel Odensehuis

Doel  van het Odensehuis: Ontmoeting, ondersteuning, ontspanning en respijtzorg te bieden en zo mee helpen om het langer vol te houden. Voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers, familie, vrienden, hun kinderen. Laten zien, hoe je met elkaar om kan gaan, zorgen voor acceptatie van dementie in de omgeving. Een indicatiestelling of diagnose is niet nodig om te komen. Er is veel mogelijk en niets verplicht. Het samen eten is een belangrijk onderdeel in het Odensehuis. Sprekers uitnodigen, samen zingen, muziek maken, bewegen, creatief bezig zijn, alles kan. Initiatieven worden indien mogelijk opgepakt. Je komt en gaat wanneer en met wie je wilt. Nieuwe vriendschappen ontstaan en men ontmoet elkaar steeds vaker ook buiten het Odensehuis.

Uitspraken van mantelzorgers

  • Wat is het hier gezellig!
  • Je kunt zo maar binnenlopen dat vind ik prettig, de drempel is niet zo hoog
  • Fijn om even je verhaal kwijt te kunnen
  • Weet je dat ik helemaal blij thuis kwam van het Odensehuis!
  • Mijn man snapt niet wat ik soms mee maak, zij begrijpt het wel (bezoeker over andere bezoeker)

Deze uitspraken laten duidelijk horen, dat je niet ophoudt mens te zijn, na het begin of diagnose van een vorm van dementie. Er is nog langere tijd een zinvol leven mogelijk In het Odensehuis gaat het niet om wat mensen niet meer kunnen, maar kijkt men juist naar kwaliteiten en mogelijkheden die er zijn. Soms komen er onvermoede nieuwe kwaliteiten naar voren, zoals tekenen, schilderen. Weer perspectief hebben op leuke dingen in je leven; dat vindt je in het Odensehuis.

Het Odensehuis werkt samen met alle zorgorganisaties in de Hoeksche Waard, met de casemanagers, de wijkteams en de gemeenten en is onderdeel van de landelijke vereniging van Odensehuizen. www.odensehuizen.nl.

Meer informatie

U bent van harte welkom om een keer binnen te lopen voor een kopje koffie op de locatie aan de Jan Tooropstraat 6 in Oud-Beijerland. Dat kan iedere dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 15.30 uur. Meer informatie vindt u op de website : www.odensehuishw.nl of telefonisch bij de coördinator 06 - 12 89 23 09.