Pagina opties

Groter

Buurtpreventie & WhatsApp Buurtpreventie

In de Hoeksche Waard werken (onder andere) gemeente, politie en inwoners nauw samen voor een veilige en leefbare woonomgeving. Dit gebeurt in verschillende vormen, zoals door de inzet van Buurt Bestuurt en Buurtpreventie, maar ook via buurt WhatsApp-groepen.

Buurtpreventie

Buurtpreventie is een initiatief van, voor en door bewoners en bestaat uit samenwerkende, betrokken bewoners die zich actief inzetten voor hun buurt. Samen met politie en gemeente zorgen zij ervoor dat inbrekers of andere personen met verkeerde bedoelingen minder de kans krijgen hun slag te slaan.

Buurtpreventieteams, meestal ploegjes van twee personen, lopen of fietsen in de avonduren door het dorp. Zij kijken en observeren en vormen zo een extra paar oren en ogen. In de praktijk:

 • melden zij verdachte situaties, personen, kentekens van verdachte auto’s of andere zaken;
 • spreken op een respectvolle manier andere buurtbewoners aan en attenderen hen op onveilige situaties in en rondom de woning of ongewenst gedrag.

Buurtpreventie vindt altijd plaats in samenwerking met de politie, gemeente en andere partners, zoals bijvoorbeeld de woningbouwcorporatie. Juist het actief zijn in dit netwerk versterkt de kracht van buurtpreventie:

 • overlast, vernielingen en andere incidenten zoals woninginbraken of overvallen komen minder voor;
 • bewoners voelen zich veiliger in de wijk;
 • de buurtpreventisten voelen zich meer betrokken bij hun leefomgeving, als ogen en oren van de politie en andere partijen.

Bent u enthousiast en wilt u een steentje bijdragen aan de veiligheid in uw buurt? Meldt u dan aan als buurtpreventist!  Buurtpreventie is op meerdere plaatsen in de Hoeksche Waard actief:

 • De Gravin in Croonenburgh, Oud-Beijerland
 • Heinenoord
 • Klaaswaal
 • De Lindehof in ’s Gravendeel
 • Maasdam
 • Numansdorp
 • Puttershoek
 • Zeeheldenwijk, Oud-Beijerland
 • Zoomwijck, Oud-Beijerland

Het document met contactgegevens van deze buurtpreventiegroepen vindt u onderaan deze pagina. 

WhatsApp Buurtpreventie

Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt of dorp. Het is een moderne vorm van buurtpreventie en een mooie aanvulling op de ‘lopende’ groep buurtpreventisten.

Door aan te sluiten bij een WhatsApp-groep kunnen inwoners zelf een oogje in het zeil houden en elkaar op de hoogte houden van afwijkende situaties in de directe omgeving.

Hoe werkt het?

Het idee is heel eenvoudig. Wijkbewoners maken een WhatsApp groep aan, waarin ze na een melding bij de politie, elkaar waarschuwen voor bijvoorbeeld verdachte figuren door foto's en signalementen rond te sturen. Het is gebleken dat mensen eerder 112 bellen, wanneer ze steun krijgen als ze 'verdacht gedrag' signaleren.

De oprichting van de Buurt WhatsApp groepen is een initiatief van de burgers dat de gemeente en de politie van harte ondersteunen.

Spelregels

Aan de deelname aan een WhatsApp-groep zijn een aantal spelregels verbonden:

 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
 2. Deelnemers zijn woonachtig/werkzaam in de wijk waarvoor zij zich aanmelden.
 3. BuurtWhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 4. De bedoeling is dat de plannen van de verdachte persoon worden verstoord. Doe dit alleen als dit veilig is; maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
 5. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Hiermee voorkom je dat de politie veel telefoontjes krijgt via 112.
 6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 7. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
 8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en heel belangrijk: het kenteken! De foto’s mogen alleen in de BuurtWhatsappgroep met elkaar gedeeld worden.
 9. Gebruik de WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten. Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt
 10. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
 • S = Signaleer
 • A = Alarmeer 112
 • A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
 • R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.

Meedoen met de BuurtWhatsApp?

Wilt u lid worden van de WhatsApp-groep van uw wijk?  Kijk dan op de website van WhatsApp buurtpreventie voor de actieve appgroepen bij u in de buurt. Staat uw wijk er niet bij en wilt u een WhatsApp groep opstarten of heeft u nadere vragen? Dan kunt u mailen naar teamintegraleveiligheid@gemeentehw.nl.