Spring naar content

Informatie coronavirus voor ondernemers

10 NOVEMBER 2021, 09:28

Wij hebben informatie voor wat u zelf kunt doen in coronatijd op een rij gezet. Wij hopen u hiermee inzicht te bieden in deze bijzondere tijden.

Landelijke informatie

Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van veel gestelde vragen voor ondernemers. Zoals over medewerkers die ziek terugkomen uit het buitenland, het doorbetalen van personeel in het buitenland en het bezoeken van beurzen. U vindt er een actueel overzicht van alle financiële regelingen. Ook is er een overzicht met veel gestelde vragen over internationaal ondernemen. Een overzicht met veel gestelde vragen vindt u ook op de website van de Kamer van Koophandel .

Moet de Rijksoverheid een evenement dat u organiseert verbieden door coronamaatregelen? Dan maakt de subsidieregeling evenementen het mogelijk om uw gemaakte kosten te vergoeden. Het gaat om evenementen waar u al eerder (minstens) 2 voorafgaande edities van organiseerde. Daarnaast moet u voor die voorafgaande edities een annuleringsverzekering hebben afgesloten. Actuele informatie over de subsidieregeling evenementen leest u op de website van de RVO

Vanaf 25 september 2021 hebben ondernemers in bijvoorbeeld horeca en cultuur te maken met het coronatoegangsbewijs. Op de website van Rijksoverheid staan de regels over het coronatoegangsbewijs voor ondernemers.

Bent u ondernemer en heeft uw bedrijf betalingsproblemen vanwege de coronacrisis? Dan kunt u voor verschillende belastingen bijzonder uitstel van betaling aanvragen.De meest actuele informatie hierover vindt u op de website van de belastingdienst, op de pagina Overzicht bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis. Wij raden u aan deze pagina in de gaten te houden.

Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op de website van de Rijksoverheid. Ondernemers kunnen voor meer vragen ook terecht op de website van de Kamer van Koophandel. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117. Werkenden en werkzoekenden kunnen daarnaast terecht op de website hoewerktnederland.nl.

Per 1 oktober is de Tozo-regeling gestopt. Zelfstandig ondernemers (ook zzp-ers) die na de coronaperiode niet genoeg verdienen voor hun levensonderhoud, kunnen een Bbz-uitkering aanvragen. De regeling is tijdelijk aangepast en geldt van 1 oktober tot en met 31 december 2021. De Bbz-uitkering is een tijdelijk vangnet. De Bbz-uitkering voor levensonderhoud vult het (gezins-) inkomen aan tot de bijstandsnorm die voor u geldt. U kunt de uitkering voor maximaal 3 maanden aanvragen tussen 1 oktober tot en met 31 december 2021. Regionaal Bureau Zelfstandigen van gemeente Rotterdam voert voor Hoeksche Waard het Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) uit.

Alle informatie en de voorwaarden vindt u op de website van gemeente Rotterdam. U vindt daar ook het digitale aanvraagformulier en de contactgegevens.

Heeft u andere ondersteuning nodig? Bekijk welke organisaties er voor u klaar staan op de website van gemeente Rotterdam.

Heeft u nog vragen over Tozo? Kijk dan op de website van gemeente Rotterdam.

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel heeft een ‘wegwijzer’, met antwoorden op vragen over het voorbereiden op bedrijfsrisico’s, het omgaan met gezondheidsrisico’s voor werknemers.
De Kamer van Koophandel heeft een loket geopend voor ondernemers. U kunt vragen stellen over bijvoorbeeld voorraden, personeel en financiële impact. Dit loket is ook telefonisch bereikbaar via 0800-2117 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). Bij dit telefonische loket zitten specialisten die kunnen helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen.

Business.gov

For non Dutch speaking entrepreneurs the information can be found at the website of Business.gov.

Belastingdienst

Ondernemers die getroffen worden door het coronavirus kunnen uitstel van hun belastingbetaling aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland brengt in kaart wat de gevolgen zijn voor zaken doen met andere landen. Kijk voor een overzicht op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Of bekijk de informatie over handelsmissies.

Buitenlandse zaken

Voor een overzicht van alle reisadviezen kunt u terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

UWV

Op de website van het UWV staat een overzicht met veelgestelde vragen voor werkgevers.

Meer informatie voor ondernemers

Ga naar de pagina ‘ Ondernemen & Coronacrisis’ voor contactinformatie en een overzicht van lokale, landelijke en Europese regelingen.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met de accountmanagers bedrijven. Zij helpen ondernemers bij het vinden van de juiste ingang of route binnen de gemeentelijke organisatie. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor het bedrijfsleven.