Geboorteaangifte

Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje. Om dit officieel bekend te maken doet u aangifte van de geboorte in de gemeente waar uw kindje is geboren.

Komt u liever langs bij één van onze servicepunten of kiest u voor een gecombineerde geslachtsnaam? Maak dan online een afspraak.

Let op: is er geen mogelijkheid om binnen 3 dagen aangifte te doen op één van onze servicepunten? En wilt u geen online geboorteaangifte doen? Neem dan telefonisch contact met ons op via: 14 0186 of 088 – 647 36 47.

Dubbele achternaam kiezen

Vanaf 1 januari 2024 is het naamrecht in Nederland gewijzigd. Ouders krijgen meer keuzemogelijkheden voor de geslachtsnaam van hun kinderen. Voorheen kon u bij de geboorte van uw 1e kindje alleen kiezen voor de geslachtsnaam van de ene ouder of van de andere ouder. Er is nu een extra keuze voor een gecombineerde geslachtsnaam.

Wanneer u kiest voor een gecombineerde geslachtsnaam, dan moet u samen de geboorteaangifte doen, deze aangifte kan niet digitaal.

Lees hier meer over op de pagina ‘Dubbele achternaam kiezen’.

Online doorgeven:

  • Uw DigiD.
  • Verklaring van de arts of verloskundige. Let op: deze verklaring moet u digitaal toevoegen bij de online aangifte.
  • Akte van naamskeuze (als u die hebt). Let op: deze verklaring moet u digitaal toevoegen bij de online aangifte.
  • Erkenningsakte ongeboren kind (als u die hebt). Let op: deze verklaring moet u digitaal toevoegen bij de online aangifte.

Als u langskomt:

  • Geldig identiteitsbewijs van de persoon die aangifte doet.
  • Geldig identiteitsbewijs van de moeder.
  • Akte van naamskeuze (als u die hebt).
  • Erkenningsakte ongeboren kind (als u die hebt).
  • Verklaring van de arts of verloskundige (als u die hebt).

Niet verplicht; wel handig:

  • Trouwboekje (alleen als u het kind daarin wilt laten bijschrijven).

Binnen 3 dagen doet u aangifte van de geboorte. Dit is wettelijk verplicht.

Als u te laat aangifte doet, dus later dan 3 dagen na de geboorte, moeten wij dit melden bij het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Op zaterdag, zondag of een nationale feestdag kunt u geen aangifte doen. U krijgt dan een extra werkdag de tijd om aangifte te doen.

Als ouders bepaalt u welke achternaam uw kind krijgt. U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Dit kunt u vóór de geboorte doen of bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.

Vanaf 1 januari 2024 kunt u ervoor kiezen om naast de geslachtsnaam van de ene ouder of van de andere ouder bij het 1e kindje ook te kiezen voor een combinatie van beide geslachtsnamen. Let op, u moet samen langskomen voor de geboorteaangifte als u kiest voor een combinatie van beide geslachtsnamen.

Heeft uw pasgeboren kindje niet de Nederlandse nationaliteit? Dan hangt van het namenrecht van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft af of u de achternaam zelf kunt bepalen. Vraag hiernaar bij de ambassade of het consulaat of neem telefonisch contact met ons op 14 0186.

Komt uw kindje levenloos ter wereld? Dan kunt u als ouder bij de gemeente een akte van geboorte (levenloos) laten opmaken, ongeacht de duur van de zwangerschap. Ga voor informatie naar de pagina levenloos geboren kindje registreren.