Ongediertebestrijding

Ongedierte bestrijden is nodig bij overlast of bedreiging van de volksgezondheid. Heeft u last van ongedierte zoals mieren, slakken en bladluizen? Dan kunt u dit ongedierte zelf bestrijden.

Groter ongedierte kunt u in veel gevallen beter niet zelf bestrijden. Wij adviseren u dit te laten doen door een deskundig bedrijf..

U bent zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van een bijen- of wespennest op uw eigen grond. Een bijennest kunt u het beste laten weghalen door een imker, bijvoorbeeld:

 • Kruiswijk: 06 – 46 24 25 06

Voor het laten verwijderen van een wespennest adviseren wij u contact op te nemen met een ongediertebestrijder, bijvoorbeeld:

 • Ampt: 06 – 51 41 70 82
 • Bogaerds: 0186 – 65 17 66
 • Ec02 bv: : 010 – 282 33 33

Bevindt een wespennest zich op openbare grond en vormt het een direct gevaar, bijvoorbeeld als het zich bevindt in de directe omgeving van een speeltuin? Dan is de gemeente verantwoordelijk voor het bestrijden het nest.

Heeft u ratten op uw eigen grond? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan en zal indien u dit wenst een professionele bestrijder worden ingeschakeld. Let wel: de bestrijdingskosten komen voor uw rekening.

Overlast van ratten kunt u melden via Fixi.

 • Meldpunt rattenoverlast Hoeksche Waard: voor de bestrijding van ratten kunt u een melding maken via Fixi. Kunt u zelf geen melding in Fixi maken? Neem dan telefonisch contact met ons op, telefoonnummer 14 0186 of 088 – 647 36 47.
 • Waterschap Rivierenland, tel. 0344 – 64 90 90 (muskusratten).

Van mei tot in juli kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan bij mensen ernstige irritaties geven. Bestrijd de rups daarom niet zelf.

Heeft u een eikenprocessierups gesignaleerd? Maak hiervan dan direct melding bij de gemeente via het telefoonnummer 088 – 647 36 47 of maak een melding via Fixi.

Mieren

Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. U kunt overlast van mieren beperken met de volgende gifloze methoden:

 • Strooi bladeren uit van lavendel, tijm, marjolein, tomaat en varens.
 • Zet planten neer zoals boerenwormkruid, afrikaantjes en goudsbloemen.
 • Strooi rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel uit.
 • Giet uien- of knoflooksap uit.
 • Koop bij tuincentra niet-giftige afweermiddelen. Deze sterk geurende stoffen tasten het oriëntatievermogen van de mier aan.

Slakken

De meest voor de hand liggende manier om van slakken af te komen is door ze te verplaatsen. Een manier om slakken weg te houden is door rondom vraatgevoelige planten producten te leggen waar slakken niet van houden zoals koffiedik, fijngemalen eierschalen, schelpen, grint, iets van koper.

Bladluizen

Een simpele en schone methode om bladluizen te bestrijden is door uw planten in te spuiten met ijskoud water. Bladluizen haten kou en zullen daardoor niet vermeerderen en langzaam uitsterven. Bladluizen hebben bovendien een enorme hekel aan sterke geuren. Plaats daarom knoflook, lavendel, salie of ui rondom de planten met luizen.